Ватикана смята само католиците за истински християни


Източник: Всеки ден

В Православието имало сериозни рани

Ватикана заяви, че само Римокатолическата църква представлява християнството в пълна степен, съобщиха световните агенции. „Христос основа на земята само една църква, която е представена в пълна степен само от католическата църква, ръководена от приемника на апостол Петър”, се казва в публикуван вчера документ от 16 страници на Конгрегацията за доктрината на вярата. Ватикана признава, че в други църкви, в частност в православната, „присъстват елементи на святост и истинност”, но у тях има и сериозни „рани”, най-вече защото не признават „ръководния статут на Петър”. Според документа раната е още по-дълбока сред протестантските деноминации, за които нямало причина изобщо да бъдат наричани „църкви”.

Макар в изявлението да се подчертава, че диалогът с другите християни остава приоритет на Римокатолическата църква, протестантски лидери смятат, че публикуването му всъщност само ще затрудни този диалог.

За Руската православна църква документът на Ватикана не представлява нищо ново и се възприема просто като откритост на позицията на католицизма. „Това е честно изказване. То е много по-добро от т.нар. църковна дипломация, защото ясно показва доколко сме близки или разделени. Такива документи не ме учудват, напротив, приветствам ги. За откровен богословски диалог е нужно да имаме ясна представа към каква позиция се придържа другата страна”, заяви председателят на отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия митрополит Кирил.

„Православната църква се явява правоприемница и наследница по апостолска приемственост на древната неразделна църква, затова и казаното в католическия документ ние с пълно право отнасяме и към нас”, добави митрополит Кирил.

Епископ Волфганг Хубер, който ръководи Евангелистката църква в Германия, заяви, че документът на Ватикана принизява статута на протестантските църкви и това ще затрудни отношенията между различните християнски течения. Според Хубер това е пропусната възможност за подобряване на отношенията между католици и протестанти. Надеждата за промяна в екуменическата ситуация бе изтласкана още по-встрани от публикувания днес документ, смята той.

В изявление на Френската протестантска федерация пък се прогнозира, че документът на Ватикана, макар и вътрешно становище на католическата църква, ще има и външни последици.

Епископ Фридрих Хубер от германската Обединена евангелска лютеранска църква призна, че документът на Ватикана го натъжава и че той не отразява реалността на водения по места диалог между различни християнски деноминации.

Екуменическият съвет на църквите (ЕСЦ), в който влизат над 300 християнски общности, разкритикува твърдението на Ватикана, че само католическата църква е истинската Христова църква. „Всяка църква е католическа”, се казва в изявление на Съвета, в което понятието „католическа” църква се използва в смисъл на „универсална” църква. Всяка църква изпълнява католицизма си, когато е в общение с другите църкви, добави зам.-генералният секретар на ЕСЦ Джордж Лемопулос. Екуменическият съвет на църквите е със седалище в Женева и обединява 347 протестантски, православни, англикански и други църкви, представляващи 560 милиона християни в над 110 държави. Римокатолическата църква не е член на ЕСЦ.

Наскоро папа Бенедикт XVI разреши службите на латински език (от които църквата се отказа след събора Ватикан II, 1970 г.) за свещениците и вярващите, които поискат. Енорийските свещеници ще бъдат задължени да приемат доброволно исканията на вярващите, се посочва в декрета, който отговаря на отдавнашно искане на традиционалистките течения в католическата църква. Ако свещеникът откаже, епископът е задължен веднага да изпълни желанието на вярващите, се посочва в документа.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...