Ватиканът е съгласен с православната „Декларация за правата и достойнството на човека“


Съвременната концепция за правата на човека на Запад се нуждае от връщане към християнските корени, заяви председателят на Папския съвет по култура кардинал Пол Пупар.

"Понякога се твърди, че концепцията за правата на човека възхожда към Френската революция, но това не е така. Идеята за правата на човека възхожда към Евангелието, а днешната концепция за правата на човека е, както каза Честертън, заповеди Божи, променени от луд", каза той в интервю, дадено за агенция Интерфакс.

Десетият Световен руски народен събор прие през април тази година в Москва Декларация за правата и достойнството на човека. В нея се твърди, че "правата на човека" трябва да бъдат преразгледани в светлината на религиозната традиция, чийто първоизвор е Бог. Кардиналът се съгласи с това и подчерта, че свободата непременно трябва да бъде свързана с отговорност. "Тя трябва да предполага не само права, но и задължения, да бъде свобода не от нещо, а за нещо. Свободата не значи, че можеш да вършиш каквото искаш", каза той.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...