Ватиканът препоръчва да не се ръкополагат хомосексуалисти за свещеници


Източник: rnn.gr

На 30 ноември Ватиканът е издал “напътствие”, чрез което епископите на Римокатолическата Църква в целия свят се призовават да не ръкополагат за свещеници хомосексуалисти.

Текстът от девет страници със заглавие “Морално изчистване”, издаден от папа Бенедикт ХVІ през август, забранява ръкоположението на студенти в богословските факултети, които показват “дълбоко вкоренени хомосексуални стремежи”, или подкрепят така наричаната “гей култура”.

В същия текст хомосексуалността се описва като “стремеж” и следователно онези, които са го надмогнали за период най-малко от три години, имат възможността по-късно да бъдат приети за свещеници. Ватиканът отново подчерта възгледа си за хомосексуализма като “много тежък грях”, изразявайки своето уважение и стремеж да не поставя акцент върху различията.

Организации, които защитават правата на хомосексуалните, заявиха, че подобно наставление може да подтикне младежите, които искат да се посветят на свещенството, да скрият своята хомосексуалност, вместо да посрещнат проблема. Критиците на „напътствието” споменават, че забраните могат да предизвикат повече етични проблеми в хомосексуалните свещеници, както и да доведат дори до намаляване броя на младите свещеници, като се има предвид, че вече има недостиг в САЩ.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...