Ватиканът ще следва позицията на ЕС относно независимостта на Черна гора



Източник:
la-Croix.com

Според информация на Агенция „Франс прес” от Ватикана, Светият престол ще се придържа към позицията на Европейския съюз при евентуална декларация за независимост на Черна гора, е съобщил днес черногорският президент Филип Вуянович след частна аудиенция с папа Бенедикт ХVІ.

Вуянович е споделил пред журналисти заявеното от държавния секретар на Ватикана, кардинал Анджело Содано, който го е приел след папската аудиенция.

Черногорският президент е разговарял с папата за референдума за независимост, предвиден за април в тази малка република, която е в съюз с Белград в рамките на държавата Сърбия и Черна гора. Той е пожелал папата да подкрепи „легитимните и демократични” аспирации на народа на Черна гора, но кардинал Содано е изтъкнал, че Светият престол ще се придържа към позицията, която ще заеме Европейският съюз.

ЕС, който се страхува от евентуален нов ръст на напрежението на Балканите в случай на обявяването на независимост на Косово, вече даде да се разбере, че едно разпадане на държавата Сърбия и Черна гора рискува да забави започналите преговори за интеграцията й в евро-атлантическите институции.

През 1992 година Светият престол бе една от първите държави, признали независимостта на Хърватия и Словения, две страни с католическа култура. Това необичайно бързане на ватиканската дипломация бе живо критикувано от православните сърби.

Президентът Вуянович, придружен от посланика на Сърбия и Черна гора във Ватикана Дарко Танаскович, е изтъкнал пред папата прекрасните отношения между католици и православни в неговата малка република и е поканил Бенедикт ХVІ сам да дойде и да установи това, като посети Черна гора.

Превод: Екатерина Крумова


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...