Велик всеправославен събор ще има през 2016 г.



Предстоятелите на православните поместни църкви, които се събраха от 6 до 8 март на всеправославна среща във Фенер, днес стигнаха до решението Великият събор на Православната църква да се проведе през 2016 г. в Истанбул.

Всяка една от поместните църкви ще бъде представлявана от двайсет архиереи. Всяка една ще има право на един глас и решенията ще се взимат само при пълно единогласие (т.е. ако една поместна църква не е съгласна, решението на мнозинството няма да се приема).

Вселенската патриаршия изразява своето желание Великият всеправославен събор, който реално ще бъде първият от векове насам, да се проведе в историческата църква „Св. Ирина“ – старинния катедрален храм, намиращ се непосредствено до „Св. София“, където е проведен Вторият вселенски събор (IV в.).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...