Висши църковни йерарси и хиляди поклонници се стичат във Витлеем, за да честват Рождество Христово



Източник: НетИнфо

Витлеем. Римокатолическият патриарх на Йерусалим Мишел Сабах, съпроводен от висши църковни служители и поклонници, днес пристигна в църквата "Рождество Христово" във Витлеем, където според преданието се родил младенецът Иисус, съобщават информационните агенции. Мишел Сабах дойде във Витлеем от Йерусалим, повтаряйки символично пътя, изминат от Мария и Йосиф.

Тази вечер в църквата ще се състои тържествена служба, на която ще присъстват палестинският президент Махмуд Абас, други висши палестински представители и много дипломати. Честванията по случай големия християнски празник преминават при засилени мерки за сигурност, но в самия Витлеем няма израелски войници.

Около града са разположени 800 военнослужещи и израелските власти са обещали облекчен контрол при влизане и излизане от Витлеем. Очаква се тази година броят на поклонниците да е по-голям отколкото при предишни чествания на празника. Мишел Сабах е със сан патриарх, какъвто по традиция е бил даван от Ватикана на ръководители на католически църкви от източния обряд. Но Източнокатолическата Йерусалимска патриаршия, както все още е наричана, е единствената от тази група църкви, която всъщност следва римокатолическия обряд.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...