Военни свещеници от цяла Румъния се събраха в Манастира Нямц


Източник: ziarullumina.ro

В Културно-социалния център “Св. Паисий от Нямц” на Манастира Нямц на 26 септември започна работа Десетото годишно събрание на военни свещеници от цялата страна. Събитието беше благословено от Негово Светейшество патриарх Теоктист, Негово Високопреосвещенство митрополит Даниел, митрополит на Молдова и Буковина, и Негово Преосвещенство Киприян Къмпинянул, викарен епископ на Патриаршията.

След Светата Литургия в Куртурния център “Св. Паисий” беше прочетено посланието на патриарх Теоктист. Словото му припомни на участниците за събранието на военното свещенство от преди 1948 година, които са достоен пример за изповядване на вярата, и се отбеляза, че военният свещеник има голяма рола в структурите на институцията, която покровилства националната идентичност на румънския народ.

На свой ред Негово Преосвещенство Киприян Къмпиняну благодари за възможността това събиране да се проведе в Манастира Нямц и за това, че от 76 военни свещеници в Румъния на събранието присъстват 72.

Свети Великомъченик Георги, образец на военния свещеник

Негово Високопреосвещенство Митрополит Даниел поздрави участниците с добре дошли, след което говори за значението на военния свещеник. Митрополитът отбеляза, че св. Георги е бил закрилник на Св. Воевод Штефан Велики. Негово Всокопреосвещенство Даниел заяви още: “Военният свещеник е и отец, и брат, и приятел на войника. Ролята на военния свещеник е и духовна, но и обществена.”

Митрополит Даниел завърши със споменаването на два символа в националния герб, който показва достойнството на румънския народ: “Свещеници, начело с кръста, защото войската е християнска”.

Проведените дискусии бяха свързани с представянето на рапорти за дейностите на военните свещениците от сухопътните войски, военноморските и военновъздушните сили. Свободната дискусия след това даде възможност за разискване на важни проблеми на капеланите като например построяването на параклиси и др.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...