Войната в Ливан през погледа на един ливански православен християнин


Източник: Antiochian Orthodox Deanery of the United Kingdom and Ireland

ФАКТИ

В сряда, 12 юли, рано сутринта Израел започна открита унищожителна война срещу слабия си северен съсед Ливан.

В четвъртък, 13 юли, израелските войски осъществиха сухопътна, морска и въздушна блокада около Ливан.

От самото начало никоя част на Ливан не беше в безопасност: юга, Бейрут (столицата), планината Ливан, севера и долината Бекуаа. Южен Ливан се превърна в една изгорена земя, а Бейрут бе изравнен със земята.

Израелската армия разполага с мощен разрушителен арсенал с много напреднала технология, даваща й възможност да напада по земя, море и въздух. При сегашните бомбардировки те използват фосфорни бомби и други химически оръжия, които са забранени според международните закони.

Тяхна мишена са невинни цивилни граждани, като с това нарушават всякакви международни закони и принципи на цивилизования свят и всички човешки практики. Те вече извършиха многобройни масови кланета над ливански цивилни граждани. Това е една неморална, несправедлива и варварска война.

Израелската армия ожесточено бомбардира страната по суша, море и въздух. Те унищожават цялата гражданска инфраструктура: летища, пристанища, мостове, шосета, магистрали, язовири, електроцентрали, водни централи, телефонни и мобилни съоръжения и кабели, бензиностанции, хранително-вкусови предприятия, болници и болнични заведения, линейки, противопожарни служби, училища и университети, телевизионни станции и радиостанции и пр. Освен това те бомбардират също и религиозни обекти – християнски и мюсюлмански, и жилищни сгради. Това ние наричаме държавен тероризъм.

Има недостиг на храна, вода, медикаменти, убежища, бензин и газ. Водните и електрическите комуникации и телекомуникациите са прекъснати. В резултат на това съществува огромна заплаха от разпространение на болести.

Хората живеят в голямо отчаяние, угнетеност, страх, паника и ужас. Това е една огромна трагедия, бедствие и катастрофа. Всички ливанци, християни и мюсюлмани, са заложници на израелския огън и тероризъм.

Тези ожесточени бомбардировки засягат всички ливанци без изключение, както християни, така и мюсюлмани, включително православната християнска общност (която е под юрисдикцията на Антиохийската патриаршия).

Във вторник, 18 юли, около обед израелската армия бомбардира – по земя и въздух – старата православна църква Св. Георги в Рашая Факхар (Хасбая, северен Ливан), както и прилежащата църковна сграда, къщата на енорийския свещеник и православното училище с 15 бомби, някои от които фосфорни. Те разрушиха южната стена на църквата и предизвикаха голям пожар вътре в нея. По това време много енориаши се криеха там и се молеха заедно със своя енорийски свещеник, призовавайки Божията помощ. Десетки бяха изгорени и ранени. Трябва да добавя, че имаше бял флаг, веещ се на покрива на църквата.

От сряда, 19 юли, израелската армия се опитва да завладее страната, като преди това я превърне в една изгорена земя.

В петък, 28 юли, около обед израелските военновъздушни сили бомбардираха и разрушиха маронитската католическа църква в Сафад Батикх (южен Ливан).

Към 30 юли предварителните резултати от бомбардиравките сочат:
– хиляди израелски въздушни нападения над Ливан
– хиляди тонове израелски бомби се пускат над Бейрут всеки ден
– повече от 800 убити цивилни граждани, една трета от които деца
– повече от 2 000 ранени и изгорени цивилни граждани
– повече от 1 000 000 бежанци, живеещи в училища, детски площадки, гаражи, паркинги, палатки или дори на открито
– повече от 200 000 цивилни граждани напуснали страната
– повече от 6 милиарда долара изгубени

Ако трябва да обобщим всичко с една дума, това е АД. От днес нататък Ливан може да бъде наричан "Lebanongrad".

МЪЛЧАНИЕТО НА СВЕТА

Най-лошото от всичко е, че “цивилизования свят” наблюдава горящия Ливан, както Нерон е наблюдавал горящия Рим.

В петък, 14 юли, по време на срещата на Съвета за сигурност в Ню Йорк САЩ обявиха вето на всяка резолюция, осъждаща Израел. Дори и след това президентът Джордж Буш даде изявления, че той е против всяко прекратяване на огъня. В неделя, 16 юли, по време на Срещата на върха на Г-8 в Санкт Петербург той повтори същото изявление.

Във вторник, 18 юли, Великобритания започна да евакуира своите граждани от “опасния” Ливан. САЩ, Франция, Германия и други европейски страни също евакуират десетки хиляди от своите граждани, като оставят ливанците да страдат сами.

В сряда, 19 юли, министър-председателят на Великобритания Тони Блеър повтори това, което казваше Буш, че той също е против всяко прекратяване на огъня.

В понеделник, 24 юли, Блеър описа ситуацията в Ливан като “катастрофа”.

НАДЕЖДА И МОЛБА

Ние разполагаме с много мощно масово съзидателно оръжие: молитвата.
Молете се, молете се, молете се.
Молете се Бог да дари на Ливан и неговия народ небесен мир, да го запази, да прекрати неговото страдание и да го помилва.

Молете се, особено за нашите православни митрополити и целия клир, монасите и народа.
Поменете във вашите молитви:
– Елиас от Тир и Сидон (южен Ливан)
– Елиас от Бейрут
– Георги от Библос и Ботрис (планината Ливан)
– Елиас от Триполи и Кура (северен Ливан)
– Павел от Акар (северен Ливан)
– Спиридон от Баалбек и Захлех (долината Бекуаа)

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...