Връщат откраднати икони на Руската православна църква



Източник: Седмица Ру

Москва, 19 декември. Директорът на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Николай Патрушев предаде лично на Негово светейшество патриарх Алексий 72 икони от XVIII-XIX в., върнати в Русия след съвместна операция на тайните служби на Русия и Кипър. Както съобщи ФСБ, разбит е транснационален престъпен канал за контрабанден износ на старинни икони и други ценности от Русия.

Обръщайки се към Светейшия Патриарх, директорът на ФСБ каза: "Служителите на Федералната служба за сигурност върнаха в родината икони, които са били откраднати и изнесени от Русия. Иконите имат голяма духовна, културна и историческа ценност. В преддверието на празниците Рождество Христово, Нова година, а за нас – и на нашия професионален празник, ние с удоволствие предаваме тези икони на Вас, Ваше Светейшество, за да се върнат те в руските храмове".

Патриарх Алексий благодари на г-н Патрушев и на служителите, участвали в операцията. Той оцени високо дейността на ФСБ за защита на руското културно наследство и националните интереси на Русия.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...