Вселенската патриаршия ще канонизира стареца Паисий Светогорец



Icon_of_Elder_PaisiosДнес Светият Синод на Вселенската патриаршия е взел единодушно решение да причисли стареца Паисий Светогорец към сонма на светиите. В близките дни се очаква и официалното съобщение от Вселенската патриаршия.

Старецът Паисий Светогорец е роден на 25 юли 1924 г. във Фарас, Кападокия. След военната си служба пристига на Света гора и поема по пътя на монашеския живот, като подвижник пребивава и на Синай… На 12 юли 1994 г., няколко месеца след като претърпява тежка операция, той предава Богу дух в манастира „Св. Йоан Богослов“ в Суроти, край Солун.

Почитан от целия православен свят като съвременен светия още преди неговата канонизация, старецът Паисий преобразява живота на хиляди хора, пряко или косвено докоснали се до неговите дарби за прозорливост и чудотворство, вдъхвайки им упование в Божията милост.

Протопр. Николай Лудовикос, който често споделя спомени за срещите си със стареца, в една своя беседа разказва: „Старецът Паисий видял Христос, когато бил на 15 години. В детството си Паисий вярвал в Бога и обичал да ходи в гората, за да се моли. Веднъж оттам минал някакъв човек от селото и му казал: „Какво правиш тук, Арсений (това било светското му име)? Трябва да разбереш, че Бог не съществува, това са само лъжи на поповете, не си губи времето! И гледай бързо да се върнеш в селото, за да не те изяде някой вълк…” Горкият Арсений толкова бил поразен от тези думи. Той бил още неукрепнало дете и казаното не могло да не го впечатли. Тогава си казал: „Да не би наистина напразно да стоя тук?”. Думите на мъжа му причинили силна тревога и той започнал усърдно да моли Христос да Му се яви. Молил се часове наред, но абсолютно нищо не се случило. Тогава една мисъл минала през ума на малкия Арсений: „Добре. Да речем, че Бог не съществува, че Христос не е Бог, а е само един изключително значим Човек и този много значим Човек обичам и на Него искам да посветя живота си!”.

В онзи миг той преживял първото явяване на Бога в живота си, както ни казваше самият той, най-разтърсващото събитие в живота му дотогава. В онзи миг видял Христос жив в неизречима слава и оттогава никога не се съвзел. След това той станал Паисий. Оттогава поел по друг път, следвал го докрай, и станал този, който е един съвременен велик светец...“. Молитвите му да имаме!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...