Вселенският патриарх Вартоломей бе на официално посещение във Франция



france2От 7 до 12 декември 2012 г. Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей бе на официално посещение във Франция. Патриархът и придружаващата го делегация бяха приети с високи почести в Кан, Ница, Монако и Париж.

Кан, Монако и Ница

В Кан Негово Всесветейшество Вселенският патриарх взе участие в Конференцията за световна политика (WPC) – среща, която събра високопоставени политици и икономически лидери, които разискваха най-важните международни въпроси.
В Монако Негово Всесветейшество бе приет в Параклиса на Благовещението от монсиньор Бернар Барси, архиепископ на Монако. Благодарение на благоразположението на архиепископ Барси този параклис отсега нататък ще се използва за редовното отслужване на православна Божествена литургия в Монако. След това патриархът отслужи вечерня в катедралата на Монако. Тази вечерня отбеляза 60-годишнината от основаването на православната енория „Свети Спиридон“ в Ница и гръцката общност на Ница – Френската Ривиера – Монако, чийто председател е протойерей Мишел Селинотакис. На следващия ден се наложи патриархът да замине за Бейрут за погребението на Антиохийския патриарх Игнатий IV, но Негово Всесветейшество след това се върна във Франция, за да продължи официалната си визита.

Католически Париж

Във френската столица Вселенският патриарх се срещна с кардинал Андре Вантроа и ръководството на Католическия институт в Париж. Тесни връзки свързват Вселенската патриаршия с Парижкия Католически институт (ICP). Те са част от традицията на икуменическия диалог, който поддържа ICP, най-вече посредством своя Висш институт за Икуменически изследвания (ISEO), основан през 1967 г. съвместно с Протестантската богословски институт и Православния Богословски Институт „Св. Серей “ („Сен Серж“) в Париж. След приветствието от ректора монсеньор Филип Бордейн, патриарх Вартоломей I прекара един час в братски обмен с директора на изследователския отдел в докторския департамент и деканите на шестте факултета.

Екзархията на енориите по руска традиция

Негово Всесветейшество посети и митрополит Гавриил Комански в седалището на Екзархията на православните енории по руска традиция (Рю Дарю, Париж). Знаейки здравните предизвикателства, пред които е изправен митрополит Гавраил в продължение на няколко месеца, патриархът държеше лично да изрази своите благопожелания за изцеление.

След като посети катедралата „Св. Александър Невски“, придружен от митрополита на Франция Емануил и епископ Атинагор Синопски, патриарх Вартоломей I разговаря с митрополит Гавриил в покоите му. По време на тази много топла среща, митрополит Гавриил и неговите сътрудници потвърдиха привързаността си към Вселенския трон. От своя страна патриарх Вартоломей I потвърди любовта на Вселенската патриаршия към Екзархията и решимостта си да я обгрижва под своята закрила.

france1


Президент и министри

Официалното посещение на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей във Франция приключи със среща с френския президент Франсоа Оланд в Елисейския дворец. В изявление от президентството на Френската република се казва, че президентът „отдаде почит към работата на Вселенския патриарх, който има предимството по чест в рамките на православието, в името на междурелигиозния диалог и толерантността, както и нейната отвореност към света“. В официалното съобщение се отбелязва още: „Президентът приветства ценната роля на Вселенския патриарх в Турция… Докато в Маракеш се провеждаше Четвъртата конференция на приятелите на сирийския народ, държавният ръководител и Вселенският патриарх обсъдиха насилието, претърпявано от сирийците в продължение на повече от двайсет месеца.“ Положението на източните християни е било главна тема в разговора между президента и Негово Всесветейшество. Президентът е припомнил специалните исторически отношения на Франция с тези общности, като в разговора е било отделено внимание на положението им днес. Франсоа Оланд е уверил Вселенския патриарх, че най-добрият начин за насърчаване на присъствието им на Изток е да се работи в посока на промени в настоящите политики, които да доведат до утвърждаване на демокрацията.

Вселенският патриарх проведе разговори и с министър-председателя Жан-Марк Айро и с министъра на вътрешните работи и вероизповеданията Мануел Валс.І www.orthodoxia.be

 

Превод: йеродякон Петър Граматиков

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...