Вселенският патриарх взе участие в празнуването на 24 май в Москва



altНа 24 май Руската православна цъква отбеляза едновременно три празника: празника Св. Дух, деня на светите братя Кирил и Методий, когато по традиция в цяла Русия започват да се празнуват Дните на славянската писменост и култура, а също и именния ден на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, предава РИА „Новости“. 

Както съобщи пресслужбата на Московската патриаршия, сутринта патриарх Кирил и намиращият се с официална визита в Русия Вселенски патриарх Вартоломей отслужиха заедно Божествената литургия и благодарствен молебен в храма “Христос Спасител” в Москва. След това в храма се състоя честване на предстоятеля на РПЦ във връзка с именния му ден, който е офицално църковно тържество.

В 12.30 ч от храма “Христос Спасител” започна празднично шествие към Червения площад. Процесията водеше патриарх Кирил.

По традиция всяка година на празника на славянската писменост и култура след богослужението, който обикновено се извършва в Успенския храм на Кремъл, се извършва литийно шествие с икони и хоругви по ул. “Варварка” към паметника на Кирил и Методий на Славянския площад. През тази година организаторите на акцията отделиха по-голямо внимание на обществения й характер и тя стана по-многобройна в сравнение с миналите години.

В 13.30 ч. на Червения площад се състоя церемония по откриването на Деня на славянската писменост и култура, в която взеха участие предстоятелите на Константинополската и Руската православни църкви, представители на властта, културни дейци и обществени лидери.

Вечерта в Кремълския дворец имаше празничен концерт, на който присъстваше и делегацията на Вселенската  патриаршия.

На 25 май в Москва започват следните свързани с честванията на Кирил и Методий мероприятия: 14-та сесия на Световния руски народен събор под мотото „Националното образование: формирането на цялостна личност и отговорно общество” и международната научно-практическа конференция “Славянският свят: общност и многообразие”. Те ще продължат два дни.

Различните празнични акции по случай Дните на славянската писмености култура ше се провеждат до края на юни.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...