Вселенският патриарх е призован да се яви пред турската прокуратура



 

Източник: Mediapool

Вселенският патриарх Вартоломей Първи е призован да се яви пред турската прокуратура, за да даде показания във връзка с жалбата на бившия член на българското църковно настоятелство в Истанбул Божидар Чипов, че не се съобразява с решението на съда, според което патриархът не може да използва титлата "вселенски", предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

 

Истанбулският прокурор Ахмет Чакар е подготвил призовка и се очаква след получаването й Вартоломей да се яви за показания в прокуратурата.
В жалбата си Чипов припомня решението на турския Върховен касационен съд, че патриаршията в Истанбул е напълно подчинена на турското законодателство и че за използването на титлата "вселенски" пред името на патриарх Вартоломей Първи няма правно основание.

В жалбата си Чипов посочва също, че Вартоломей Първи не признава решението на съда и припомня изказване, направено от патриарха на Международната конференция на православната младеж на 12 юли, в което според Чипов той не зачита решението на съда. "Патриаршията ни е Вселенска от шести век. Това е историческа титла и целият свят я признава," заявил Вартоломей.

Божидар Чипов твърди, че това изказване показва непризнаване на решението на съда и явна тенденция то да не бъде прието, посочва СиЕнЕн – Тюрк. Той отбелязва също, че никоя институция или духовен водач, независимо от религията, обвързани с турските закони, не могат да постъпват по този начин.

"Вартоломей в никакъв случай не бива да забравя, че е обвързан не с останали от Средновековието религиозни правила от шести век, а със законите на Република Турция и Лозанското споразумение от 1923 година", посочва в жалбата си Чипов.

Бившият член на църковното настоятелство в Истанбул настоява срещу Вартоломей да бъде заведено дело за злоупотреба със служебно положение.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...