Вселенският патриарх и папата се помолиха заедно в Сикстинската капела


Вселенският патриарх Вартоломей и папа Бенедикт XVI се помолиха заедно по време на вечерното съботно богослужение в Сикстинската капела на Ватиканския дворец. Освен това по покана на папата Вартоломей направи изказване пред Синода на епископите на Римокатолическата църква, който заседава тези дни във Ватикана.

По такъв начин Вартоломей стана първият в историята православен патриарх, поканен да вземе участие в работата на Синода. Самият той оцени това като "знамение на действието на Светия Дух, водещ нашите Църкви към по-близки и дълбоки взаимоотношения", съобщава католическата агенция "Zenit".

Бенедикт XVI благодари на своя гост за съвместната им молитва под прочутите стенописи на Микеланджело, наричайки я "радостно изживяване на единството, може би не пълно, но искрено и дълбоко", съобщава Associated Press.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...