Вселенският патриарх призова монасите-зилоти от Есфигмен да напуснат манастира



Източник: Патриархия.ру

Вселенският патриарх Вартоломей призова бунтовните атонски монаси да напуснат заетия от тях манастир Есфигмен. "Никой не може да живее без епископ. Това правило е валидно за всички православни без изключение. Всеки, който не смята така, се намира извън Църквата, и особено ако е дал страшната монашеска клетва за смирение и послушание", заяви патриархът по време на посещението си на Атон през миналата седмица.

Той призова непокорните монаси да се върнат "в обятията на Църквата и на Светата Гора" и добави, че те са изпаднали в заблуда поради прекалена религиозна ревност.

Конфликтът между светогорския манастир Есфигмен и Вселенската патриаршия започва още през 1965 г. след срещата на патриарх Атинагор и папа Павел VI, възприета от есфигменците като знак, че патриаршията е отстъпила от православната вяра.

От началото на 70-те над стените на манастира се вее черно знаме с надпис "Православие или смърт!". До този момент монасите-зилоти продължават да осуетяват всички опити на църковните и граждански власти на Гърция да бъдат изселени от Есфигмен.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...