Вселенският патриарх се моли заедно с папата на латински език



Zenit

Вчера, 6 март, папа Бенедикт XVI прие във Ватикана Вселенския патриарх Вартоломей, който е в Рим за 90-годишнина на Папския институт за Изтока. В края на срещата им, която е третата подред, двамата духовни лидери се помолиха заедно на латински в параклиса на Урбан VIII в папския дворец.

Според Ватиканската телевизия темите, които са били обсъждани на срещата, са включвали "мира, екологията и икуменизма". "Божията любов разрушава бариерите между хората, и християнските конфесии правят все по-големи усилия по пътя на диалога и сътрудничеството", добавя медията.

Бенедикт XVI се срещна за пръв път с Вартоломей по време на посещението си в Турция през 2006 г. Те се срещнаха отново през октомври миналата година по време на папската визита в Неапол.

Патриарх Вартоломей ще председателства тържеството в чест на 90-тата годишнина от основаването на Папския институт за Изтока в Рим, където е учил и е защитил докторат самият той. Институтът, ръководен от иезуитите, е основан от папа Бенедикт XV през 1917 г.

В четвъртък патриарх Вартоломей получи титлата "доктор хонорис кауза" по международни дела и дипломация, дадена му от Университета на Триест, северна Италия.

По време на визитата си патриарх Вартоломей беше съпровождан от Генадий, гръцки митрополит на Италия и Малта и екзарх на Южна Европа, Атанасий Хелиополски и Тиерийски, както и от Йоан Пергамски (Зизиулас), съпредседател на смесената комисия за богословски диалог между Православната и Католическата църкви.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

5 Отговори

  1. Дон Кихот каза:

    Тази нощ е починал един от последните истински монаси в България – архимандрит Севастиан. Добрите духовници си отиват, а мутрите и христопродавците остават.

  2. Idiot каза:

    Няма да коментирам. Може да напиша неща, които не трябва.

  3. Al Rashid каза:

    Негово Всесветейшество Вартоломей I е Пръв епископ – наблюдател и предстоятел на Православната църква като цяло, той е наследник на трона на свети апостол Андрей Първозвани.