Вселенският патриарх се срещна с ръководители на Американското библейско дружество


Източник: Religion News Service

Американското библейско дружество неотклонно работи за изграждане на здрави връзки през последните няколко години както с Православната църква в САЩ и в Гърция, така и с Гръцкото библейско дружество. Един израз на това плодотворно партньорство беше неотдавнашното посещение в Истанбул на председателя на Американското библейско дружество, преп. д-р Пол Ървин, при Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей.

Един резултат от сътрудничеството беше успешното издаване на “Детска библейска читанка” на английски и гръцки, за първи път представена на Събора на клира и миряните на Американския архидиоцез на Вселенската патриаршия, който се проведе в Нешвил, Тенеси, миналото лято.

След посещението във Вселенската патриаршия д-р Ървин коментира: “Беше едновременно благословение и чест да можем да се срещнем с Вселенския патриарх Вартоломей и да предадем поздрави от Американското библейско дружество и сдружението Обединени библейски дружества (ОБД). Томас Дуракис, директор Издателски служби на Библейското общество, добавя: “За нас беше особено специално това, че можахме също да присъстваме на службите за именния ден на Негово Всесветейшество в патриаршеската църква “Св. Георги”.

Посещението във Вселенската патриаршия беше подготвено от Негово Високопреосвещенство митрополит Никълъс, архиерей на Американския архидиоцез на Вселенската патриаршия, чиято юрисдикция е Детройтската митрополия. “Посещението беше една възможност за Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей да се запознае от първа ръка с многообразните плодове, които е дало това партньорство”, каза митрополит Никълъс. “Очакваме с нетърпение да развиваме това сътрудничество с Американското библейско дружество.” Митрополит Никълъс е член на Съвета на попечителите на Американското библейско дружество.

Делегацията на Библейското дружество посети също Гръцкото библейско дружество в Атина, Гърция. Американското библейско дружество работи по различни проекти с Михаил Хадзиянис, генералният секретар на Гръцкото библейско дружество. По време на посещението американската група се срещна с екип от университетски преподаватели по Нов и Стар Завет, които работят по проекта Православна учебна библия, който, когато бъде приключен, ще бъде един ценен ресурс за православните верни по целия свят.

Д-р Ричард Джески сподели: “След срещата с тези преподаватели останах впечатлен от високото ниво на библейска ерудиция в този екип. Един от тях е член на Комисията за научни издания на Обединените библейски дружества, а друг е член на Световния съвет на ОБД.”

В края на посещението д-р Ървин каза следното: “Американското библейско дружество ще продължава да работи както с Вселенската патриаршия, така и с Гръцкото библейско дружество, за да разпространява Божието Слово по света”.

На снимката отляво надясно: преп. д-р Пол Ървин, председател на Американското библейско дружество, Негово Всесветейшество Вселенски патриарх Вартоломей и преп. д-р Ричард Джески, директор Икуменически и междурелигиозни връзки на Американското библейско дружество

Превод: Божидар Питев

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...