Все още има риск за българската църква „Свети Стефан“ в Истанбул


Източник: news.bg

Все още продължава да има риск българската църква "Свети Стефан" в Истанбул да се повреди силно, предупреди председателят на Българската православна църква в Турция Васил Лязе.

Основен риск на този етап представлява корозията, след като основите на "Свети Стефан" бяха подсилени и опасността църквата да се свлече към залива "Златния рог" е преодоляна, каза Лязе, цитиран от БНР. Васил Лязе е също и председател на УС на фондацията "Български православен храм "Свети Стефан" в Цариград".

Той уточни, че средства за реконструкцията на храма са набрани, в това число от дарителска кампания, от българското правителство и истанбулската община, но трябва да бъде подготвен архитектурен проект за реконструкция, който да получи одобрението на отговорната дирекция към турското министерство на туризма.

Същевременно проектът за ремонт на метоха е одобрен и се обмисля към него да бъдат пренасочени част от средствата за "Свети Стефан", посочи Лязе. Засега проблемът с връщането на останалите имоти на българската общност в Истанбул, сред които болницата, построена от Евлоги Георгиев, семинарията и старата екзархия, остава нерешен, заяви още Лязе.
Така наречените цариградски българи съставят общност от около 600-650 души. Много от тях се познават помежду си, тъй като живеят в един район и се срещат редовно на неделните служби в църквата или при други тържества. Докато ние сме тук, ще пазим това, което имаме, заяви Лязе.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...