Встъпи в длъжност главата на новата църковна структура в Украйна



На 3 февруари в киевската катедрала „Света София“ се състоя церемонията по интронизация на предстоятеля на новоучредената „Православна църква на Украйна“, т.нар. митрополит Епифаний.

На церемонията присъстваха президентът на Украина Петро Порошенко със съпругата си, представители на кабинета – вицепремиерът и министър на регионалното развитие Генадий Зубко и вицепремиерът и министър на икономиката и търговията –  Степан Кубив, както и депутати.

Церемонията се е излъчила пряко по украинските медии, а достъпът до катдралата е бил ограничен с покани и  при строги мерки за безопасност, както предава кореспондентът на „Интерфакс-Украина“. Районът е бил отцепен със заграждения, поради което и на площада пред храма не е имало хора.

В събитието не е взел участие Вселенският патриарх  Вартоломей, който е изпратил свой представител –  Галски митрополит Емануил. Бившият глава на неканоничната Украинска православна църква и сегашен „почетен патриарх“ Филарет (Денисенко) не е взел участие в церемонията поради влошено здравословно състояние.

Както беше съобщено тук преди дни, на 28 януари т.г. Свещеният кинотис на Света гора на своя извънредна сесия отказа искането на патриарх Вартоломей да изпрати делегация за участие в интронизацията, като от двадесетте атонски манастира само 7 са гласували за приемане на искането. В крайна сметка  по настояване на патриарха е било взето решение двама игумени на светогорски манастири да се включат в интронизацията в Киев – игуменът на Ватопедския манастир, архим. Ефрем, и игуменът на манастира „Кнесофонт“, архим. Алексий. На 1 февруари, според съобщенията в украински и гръцки медии, архим Ефрем е получил инфаркт, поради което не е взел участие в богослужението и церемонията за интронизация. Игуменът на Ватопедския манастир е бил преведен за лечение извън Украйна.

Предстоятелите на поместните православни църкви не са участвали в церемонията, нито са изпратили свои представители.

Както е известно,  на 15 декември 2018 год. в Киев се проведе  обединителен събор, на който бе създадена новата „Православна църква на Украйна“, възглавена от Епифаний (Думенко). На 5 януари 2019 год. Вселенският патриарх Вартоломей подписа Томос за автокефалия на ПЦУ, който беше връчен на т.нар. митрополит Епифаний на 6 януари. Киевската митрополия на Православната църква на Украйна е регистрирана на 30 януари 2019 год.. През същия месец е внесена в диптиха на поместните църкви на сайта на Вселенската патриаршия.

По публикации на: interfax.com.ua; interfax.ru; golos.ua.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...