Във Виена приключи седмият кръг от преговорите между Белград и Прищина


Източник: KIM Info-service

Преговорите между Белград и Прищина относно децентрализацията и защитата на културното наследство, които се проведоха във Виена, приключиха отново без споразумение. Двете делегация не се споразумяха дори по отношение на критериите за определяне на новите общини със сръбско мнозинство и техния брой.

Експертът на ООН по децентрализация Бернард Шлагек, който председателстваше срещата, каза на пресконференция, че разговорите са протекли различно този път, като обясни, че международните посредници са разговаряли поотделно с делегациите от Белград и Прищина, след което е било проведено пленарно заседание. Според него срещата е показала, че има недоразумения в много области, но тя е спомогнала за идентифициране на тези недоразумения. Той съобщи, че двете страни са се споразумели да проведат следващата среща от разговорите по децентрализацията на 24 юли, когато ще срещнат държавните ръководители.

Съветникът на сръбския президент Леон Коен каза, че тази нова форма на преговори е по-полезна от предишната, тъй като позволява една по-добра и по-ясна размяна на становищата между двете страни. Според него главният въпрос не е броят на новите общини, а тяхната територия и размер, особено по отношение на Косовска Митровица.

Съветникът на сръбския министър-председател Слободан Самарджич каза, че Белград иска 12 общини, и че предложените от Прищина пет общини не са достатъчни.

Според тях седем от общините не подлежат на преговаряне, тъй като отговарят на всички критерии, докато по останалите пет трябва да се водят преговори.

Санда Рашкович-Ивич, председател на координационния център на Косово, съобщи пред сръбското радио В92, че по отношение на религиозното наследство сръбската страна настоява за 42 обекта.

ЮНЕСКО включи манастира Дечани в официалния си списък миналата седмица, заедно с Печката патриаршия, манастира Грачаница и църквата Пресвета Богородица Левишка, под общата категория “Средновековни паметници в Косово”.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...