Във Франкфурт на Майн бе открита изложба на български икони



Фокус

На 17 март 2008 г. в Музея за икони на Франкфурт на Майн, провинция Хесен на ФР Германия, бе открита уникална изложба на икони от VІ до ХІХ век под надслов „Огън и Дух”.

Изложбата се провежда с благословията на патриарх Максим и преминава под патронажа на министъра на културата проф. Стефан Данаилов и на посланиците на България в Германия Меглена Плугчиева и на ФР Германия в България, Михаел Гайер, както и на почетния ни консул за Хесен Инго-Ендрик Ланкау. На откриването многобройните посетители бяха приветствани от д-р Рихард Захарук, директор на музея за икони във Франкфурт и от Светлан Стоев, ръководител на дипломатическото бюро в Бон.

Приветствен адрес от името на вицепремиера и министър на външните работи на Р България Ивайло Калфин прочете кураторът на изложбата д-р Снежанка Бауер.

Изложените 69 експоната, между които и най-старата рисувана върху мрамор икона от VІ век, запознават публиката с културното и историческо развитие на България в продължение на повече от 1000 години. Освен иконите изложбата представя и използвани в православната църква утвари. Експозицията ще бъде отворена за посетители до 15 юни 2008 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...