Във Франция издават пътеводител на православните манастири



Източник:
Orthodoxie.com

Издадена от отец Самуил от Манастира на Богородица и свети Мартин в Канток (Румънска митрополия), тази малка книжка със 72 страници, която напомня известния „Пътеводител Сен-Кристоф” на католическите манастири и скитове, следва да запълни една празнина и да отговори на нуждите както на православните във Франция, нерядко зле информирани за всички православни манастири, съществуващи в собствената им страна, така и на православните от чужбина, пребиваващи във Франция, или още, както казва презентацията, на „всички онези, които се интересуват общо от религиозната проблематика и в частност от монашеството”. Освен това този пътеводител свидетелства за жизнеността на православното монашество във Франция, което, въпреки множеството трудности (най-вече от икономическо и културно естество), е представено от около 170 монаси и монахини.

В пътеводителя са описани 21 манастира и скита, подчинени на каноничните юрисдикции, т.е. на тези, чиито епископи са членове на Асамблеята на православните епископи във Франция, а именно: 5 към Гръцката митрополия (Константинополска патриаршия), 1 към Антиохийската митрополия (Антиохийска патриаршия), 2 към Архиепископията на руските енории в Западна Европа (Константинополска патриаршия), 4 към Руската Архиепископия (Московска патриаршия), 6 към Румънската митрополия (Румънска патриаршия), 2 към Сръбската епископия (Сръбска патриаршия) и 1 към Руската задгранична църква (която не е представена в АПЕФ, но в момента е в процес на преговори за обединение с Московската патриаршия).

На страниците на пътеводителя е дадена карта на Франция, където може да се види общо местонахождението на различните монашески учреждения. След това за всеки манастир или скит има кратка бележка, в която са посочени наименованието му, името на неговия игумен, броят на монасите или монахините, броят на свещениците, юрисдикцията, езикът на богослуженията, календарът, по който се служи, датите на храмовите празници, извършваните дейности, възможностите за приемане на гости и всички координати (пощенски и електронен адрес, телефон, факс). Част от книжката представя цветни фотографии с общите изгледи и детайли от манастирите, печатите им и схеми за достъп до тях.

Пътеводителят може да се поръча в Манастира в Канток.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...