Във Франция излезе от печат 500-ият том на колекцията „Християнски извори”



Източник:
la-Croix.com

Френското издателство Cerf, което принадлежи на доминиканския орден, представи миналата седмица 500-ия том от колекцията „Християнски извори” (Sources chrétiennes). В юбилейната книга е публикувана известната творба на свети Киприан Картагенски „За единството на Църквата”, написана във време, когато Църквата е била разкъсвана от разколи.

Издаването на колекцията „Християнски извори” е започнало през 1942 година в Лион под редакцията на йезуитите Жан Даниелу и Анри дьо Любак, бъдещи кардинали. В нея са публикувани писания на Светите отци и учители на неразделената Църква (св. Ириней Лионски, Тертулиан, Ориген, св. Йоан Златоуст, и т.н.) с оригиналния текст и критическия им превод на френски език, както и исторически справки и коментари.

Колекцията, предназначена за всички християни, има претенцията да превъзмогне различията и разделението. Дело е не само на богослови, но и на университетски преподаватели – миряни. Тя „открива богатството на едно несправедливо забравено наследство”, – е заявил на церемонията миналия петък главният редактор на „Християнски извори” Жан-Ноел Гино.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...