Възкресно послание на патриарсите и предстоятелите на поместни църкви в Йерусалим


Източник: Churches for Middle East Peace

“За да позная Него, и силата на възкресението Му, и участието в страданията Му” (Фил. 3:10).

Сестри и братя тук и по целия свят,
Поздравяваме ви в името на нашия Възкръснал Господ и молим Бога да ви изпълни с радостта и силата на Възкресението.

Станал гонител на първите християни и дори опитал се да изправи мнозина от тях пред съд заради вярата им, ап. Павел неочаквано бил предизвикан от нашия благословен Господ, когато бил на път за Дамаск. За кратко време той се превърнал в могъщ благовестител на Иисус. Когато четем различните негови послания, виждаме, че той има много да каже за много страни на християнската вяра. Това, което той заявява пред Филипяни, се счита от мнозина за най-силното: “за да позная Него, и силата на възкресението Му, и участието в страданията Му”. В това кратко изречение той свързва Кръста и Възкресението. Страданията, пред които той се изправя за своята вярата, са го накарали да осъзнае силата на Възкресението, дарувана на онези, които вярват истински, чрез силата на Светия Дух.

И отново последните месеци ни показаха много от трудностите и страданията, които хората трябва да понасят, като не малко от тях и в тези Свети земи. Голяма част от това бреме произлиза от нечовешкото отношение на човека към човека, както и от лишаването му от основно човешко достойнство и права, както се случва на нас поради наложената ни обсада.

Нашият благословен Господ предизвиква всички нас, като казва че, ако искаме да сме Негови ученици, трябва да вземем кръста си и да Го последваме. Сред страданията ние постигаме силата на Възкресението и силата на Духа, която ни позволява да отхвърлим потисничеството, което бива налагано върху нас.

И така, когато празнуваме радостта на Пасха, ние трябва внимателно да изследваме къде стоим по отношение на Бога. Мнозина от нас трябва да изоставят себичните инстинкти в себе си. Ако ние наистина търсим силата на Възкресението в нашия живот, тогава трябва да отхвърлим всяка мисъл за самодостатъчност или земни упования, които скриват от очите ни небесните неща и Духа. Ако вярваме във Възкресението, ние трябва да заявим, че нашата сигурност е у Бога и в силата на Възкресението. И отново ап. Павел ни напомня, когато пише на Коринтяни:
“Но това съкровище ние носим в глинени съдове, та преизобилната сила да се отдава Богу, а не нам” (2 Кор. 4:7).

Въпреки нашата слабост и въпреки несправедливото положение, което ни е наложено, Божията сила може да ни освободи, ако достигнем до разбиране на логиката на Духа в нас и ако приемем да действаме съобразно с нея.

На първия Разпети петък учениците на Иисус несъмнено са се чувствали съкрушени. Обаче постепенно тяхната вяра се възвръща със съзнанието за техния възкръснал Господ. Техният собствен личен мрак на страха и съмнението неочаквано бива озарен от светлината на Иисусовото Възкресение.

Затова празнувайки Възкресението, трябва да бъдем по-усърдни в търсенето на светлината и в нейното използване за изграждането на едно по-добро утре за всички нас, палестинци или израелци, мюсюлмани, евреи, християни и друзи [малка религиозна общност в Близкия изток]. Ние търсим светлината, която идва от Бога, озарява цялото Творение, напътства всеки истински вярващ в неговото търсене и му помага на намери Божията свобода за целия Негов народ заедно с Неговия мир и правда.

Поздравявайки нашите сестри и братя по света, ние им желаем радостта на Пасхата и силата на Възкръсналия Господ в техния всекидневен живот. Като съзнаваме вниманието и загрижеността, проявени от много от вас, ние отново просим вашите специални молитви за тази Земя, за да упътва Бог всички нейни управници и да им посочва пътя на справедливостта и равенството между всички. Молете се новосформираното правителство на единството на палестинците, заедно с израелското правителство и арабската инициатива, да работят за премахване на страха и оттам на всяко потисничество, на стените, бариерите и затворите, та да се изпълнят сърцата с доверие и да можем всички да се радваме на еднаква свобода и еднакво достойнство. След това ви молим да положите специално усилие като насърчите вашата собствена страна да прекрати наложеното ни ембарго и да възстанови своята помощ за палестинците. Много жизненоважни обществени сектори са в отчайващо състояние в резултат на прекратяването на тази помощ – сред тях правосъдие, стопанство, здравеопазване, образование и т.н….

Сега, когато всички християни по света празнуват Пасха заедно, ние желаем на всеки, у дома и в чужбина, онази радост, която носи Възкресението на нашия благословен Господ. Ние молим Бога да дарува на всички радостта и силата на Възкресението, за да се изпълнят думите на Иисус, Който казва: “Аз дойдох, за да имат живот, и да имат в изобилие” (Иоан. 10:10).

Христос воскресе! Воистину воскресе! Желаем ви щастлива и свята Пасха!

Йерусалим, април 2007 г.

Патриарси и предстоятели на църкви в Йерусалим:
Патриарх Теофил ІІІ, Йерусалимска патриаршия
Латински патриарх Мишел Сабах, Римокатолическа църква
Патриарх Торком І Манугиан, Арменска апостолическа православна църква
Отец Пиербатиста Пицибала, Францискански орден (ofm), Кустос на Светите земи
Архиепископ Анба Абрахам, Коптска православна църква
Архиепископ Свериос Малки Мурад, Сирийска православна църква
Архиепископ Абуна Матиас, Етиопска православна църква
Архиепископ Пол Саях, Маронитска католическа църква
Епископ Сухейл Дауани, Англиканска църква
Епископ Муниб Юнан, Лутеранска църква
Епископ Пиер Малки, Сирийска католическа църква
Епископ Георгиос Бакер, Гръко-католическа църква
Отец Рафаел Минасиан, Арменска католическа църква

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...