Възраждат Саровската пустиня – обителта на преп. Серафим Саровски



Източник: Российская газета

В Саров, града на великия православен подвижник св. Серафим Саровски, и Дивеево, където се намира основаната от женска монашеска обител, отбелязват през тези дни 300-годишнината от основаването на Саровската пустиня. Неотдавна Синодът на РПЦ реши да възроди прочутия манастир – едно от духовните средища на Русия и място, където се е подвизавал великият светец. След революцията той е бил отнет от Църквата и използван от НКВД първо като детски дом, а после и като работилница за снаряди. След Втората световна война Саров е станал закрит град. Тук се е разработвало съветското ядрено и водородно оръжие. В момента в манастира се разполага Федералният ядрен център на Русия.

Тържествата в чест на 300-годишнината на обителта и на нейното възраждане бяха оглавени от патриарха на Москва и цяла Русия Алексий. Днес той освети възродения манастирски храм "Отсичане на главата на св. Йоан Предтеча" и отслужи божествена литургия в него. В Саров, където живееха само неколцина монаси, сега е открит пълноценен мъжки манастир с наместник.

Днес празничните мероприятия ще се преместят от "закрития" град на "откритата" територия на Серафимо-Дивеевския женски манастир. След като отслужи сутринта молебен на преподобния Серафим в Саровската пустиня, Патриархът ще служи вечерня с акатист на Преподобния вече в Дивеево. Тази някога малка женска манастирска община, отечески и с голяма обич ръководена от Преподобния, се е превърнала в голям манастир и поклоннически център на Русия и целия свят. През тази година в Дивеево са се събрали около 8 хиляди поклонници и повече от 200 журналисти. За нуждите на поклонниците са построени три палатъчни градчета, всяко от които побира повече от две хиляди души.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...