“Вяра и Изкуство” – изложба на румънски икони във Ватикана


Румънското посолство при Ватикана ще представи в периода 24 февруари – 12 март, в църквата Santa Maria in Montesanto (“църквата на художниците”) в Рим, изложба на румънски икони под заглавието “Вяра и Изкуство”, информира rgnpress.ro.

На официалното откриване на изложбата, планувано за петък, 24 февруари ще присъстват Валентин Наумеску – представител на Министерството на външните работи, румънският посланик при Светия престол – Михай Добре, Дойна Мандру – изкуствовед и уредник на изложбата и др.

Откриването ще бъде последвано от концерт религиозна музика. Проектът “Вяра и Изкуство” е първото румънско събитие, организирано при новия папа, а също така и начало на осъществяването на проекта на Министерството на външните работи за подпомагане на изложбите, организирани периодично с цел популяризиране на румънското изкуство и утвърждаване мястото на Румъния в Европейското културно пространство.

Миналата седмица, Ватикана представи официалната програма по повод 500 години от създаването на Ватиканския музей – културен институт, притежаващ една от най-важните художествени галерии в света, съобщи ziarullumina.ro.

Празничните събития започнаха в петък, 17 февруари, с Благодарствена Света Литургия, отслужена в Сикстинската Капела. Една от галериите, които ще бъдат отворени по повод годишнината, представя културата и религиозните практики на неевропейските страни и връзките им с християнството. Секциите, посветени на Китай, Япония, Корея, Тибет и Монголия ще бъдат открити на 20 юни.

Цикълът от събития, посветени на 500 години от създаването на Ватиканския музей, ще приключат през месец ноември с международен конгрес за ролята на музеите в съвременното общество.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...