Вярващите по цял свят пренебрегват съветите за социална дистанция



The Guardian

Църковните служби от Москва до Рио де Жанейро продължават въпреки риска от заразяване с коронавирус

Милиони хора по света гледаха онлайн църковните служби в неделя, тъй като обичайните места за поклонение бяха недостъпни за тях, но на някои места духовниците настояваха вратите им да останат отворени. В деня, след като папа Франциск прочете молитва на празния площад “Св. Петър”, гледан по телевизията от около 11 милиона души, неделни служби бяха проведени в някои от най-големите религиозни обекти в Русия, след като водачите на Православната църква заявиха, че това е израз на религиозна свобода.

Службата в Казанската катедрала в Санкт Петербург

Десетки енориаши, много от тях възрастни, се струпаха в Казанската катедрала в Санкт Петербург, за да получат причастие. По-рано този месец катедралата бе подложена на силна обществена критика, защото продължи да излага частица от мощите на св. Йоан Кръстител въпреки опасенията, че посетителите, целуващи реликвата, могат да ускорят разпространението на коронавируса (частицата от мощите на св. Йоан Кръстител, донесена в Петербург от манастира “Св. Предтеча” в Йерусалим, бе изложена за поклонение в храма от 9 до 18 март – бел. прев.).

В пострадалия от вируса щат Луизиана, САЩ, стотици богомолци присъстваха на богослужения в неделя, нарушавайки забраната за масови събрания. Около 500 души от всички възрасти се събраха в църквата “Скиния на живота” в Сентръл, град с около 29 хиляди жители в околностите на Батън Руж.

Руската православна църква настояваше кметовете да нямат право да затварят църквите и подчертаваше, че ще продължи да изпълнява “пастирския си дълг”. Но по-късно в неделя патриарх Кирил Московски призова вярващите да се въздържат от посещение на храмовете. Изказвайки се след литургията в храма “Христос Спасител” в Москва, Кирил каза: “Проповядвам от 51 години, призовавайки хората да ходят на църква, да преодолеят гравитацията на собствената си слаба воля и външните обстоятелства. Посветих целия си живот на този призив и се надявам да разберете колко трудно ми е да кажа това, което казвам сега: въздържайте се от посещение на храма“.

В Румъния и Грузия, две държави с преобладаващо православно население, имаше смущение от настояването на някои свещеници да продължат да използват обща лъжица за причастието.

Миналата неделя, в деня, когато Румъния беше поставена под строга карантина, от град Клуж се появиха кадри на свещеници, причастяващи вярващи с обща лъжица. Грузинската православна църква призова богомолците да не прекарват много време в храма и да не идват в него, ако са болни, но отхвърли призивите за отказ от причастяване с обща лъжица, твърдейки, че тъй като причастието е свещен обред, не е възможно някой да се разболее от него.

В благочестива католическа Полша коронавирусните рестрикции ограничиха броя на вярващите до 50 на едно място; миналата седмица това число беше намалено до пет. Архиепископ Станислав Годецки, глава на полския епископат, по-рано през март призова за повече църковни служби, защото липсата на молитви по време на епидемията би била нещо “немислимо”. Оттогава обаче той настоява верните да гледат службите по телевизията, особено през великденския период.

В Бразилия президентът Жаир Болсонаро, който нарече коронавируса “грипче” и беше против въвеждането на карантина, включи църквите в списъка с “обществените услуги и основните дейности”, важни за “оцеляването, здравето и безопасността” на населението, при условие, че се спазват указанията на здравното министерство. Два дни след указа на Болсонаро съдия в щата Рио де Жанейро отмени действието му. Катедралите в Сао Пауло и Рио де Жанейро са вече затворени. И докато някои църкви все още са отворени за молитва, месата и службите се преместиха предимно онлайн.

Монсиньор Асеведо, архиепископ на Белу Оризонти и глава на Националната конференция на епископите на Бразилия (CNBB), нареди миналата седмица на конгрегациите да “си останат у дома”. CNBB и други католически организации нарекоха “дезинформационната кампания” на Болсонаро “сериозна заплаха за всички бразилци”.

Баптистката църква в Рио де Жанейро, посещавана от първата дама на Бразилия, Мишел Болсонаро, предава службите си само онлайн. “Хората наистина страдат от това, защото се нуждаят от духовна, емоционална и финансова подкрепа“, казва пастор Жосуе Валандро-младши. “Много сериозeн акт е да затворите всички църкви“.

Ватиканът заяви през уикенда, че папа Франциск не е имал коронавирус, след като тестове на служителите на Светия престол разкриха нов случай. Общият брой на хората с Covid-19 във Ватикана вече е шест. “Мога да потвърдя, че нито Светият Отец, нито най-близките му сътрудници са заразени”, каза говорителят на Светия престол.

 

| theguardian.com

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...