В автомобилна злополука загина македонският певец Тоше Проески



Вчера в автомобилна злополука, на път за концерт в Хърватия загина един от най-известните македонски попизпълнители, 26-годишният Тоше (Тодор) Проески, чието влияние на Балканите БиБиСи сравнява с това на Елвис Пресли. На българската публика той е известен с песента си Life от Евровизия 2004. Днес тялото му беше погребано в родното Крушево.

Опелото беше извършено тази сутрин от архиепископа на МПЦ Стефан заедно с други архиереи и множество свещеници. В обръщението си към събралите се граждани, дошли да отдадат последна почит към силно обичания и без време отишъл си млад македонски певец, архиепископът каза: „Тъгува Крушево и жалее Македония и всички, които познавахме Тоше. Изгубихме най-доброто, най-талантливото момче, чрез гласа на когото се чу най-много за Македония. Той въодушевяваше с гласа си и песента си и пленяваше със своето боголюбие, човеколюбие и с благочестивата си душа. Позна какво е щастие, но не забрави какво е мъка. Последният му концерт сякаш беше негово прощаване и сбогуване с Македония. Сякаш пееше както никога дотогава. Замина си с песен така, както дойде, за да ни остане една недопята песен… Продължи да пееш и горе на небето, и нека ти акомпанират хоровете на ангелите”.

Тоше Проевски беше добър приятел с учениците от македонската семинария, в чийто хор още като ученик пееше като помощен член от музикалното училище в Битоля. Певецът винаги и навсякъде изтъкваше вярата си в Бога, но най-вече в своите песни – един от албумите му носи названието Синът Божи (2000). Семинаристите, дълбоко потресени от тъжната вест, от вчера започват и завършват всяка дейност в училището с молитва за упокой на душата на своя обичан познайник. „Тоше беше много вярващ и голям човеколюбец и това е една голяма причина, която ни дава надежда да вярваме в неговото спасение и да не се отчайваме от огромната загуба на този наш приятел и приятел на Македония и на Църквата, както и на цялото човечество”, се казва в съобщението за медиите от ректора на семинарията, митрополит Агатангел Повардарски.

Премиерът Никола Груевски, който заедно с много други висши държавни служители и международни представители присъстваше на погребението, завърши прощалното си слово с молитва: “Господи, приеми в твоите райски предели Тоше, който в цвета на своята младост премина от другата страна, удостой го да се наслаждава на лицето на Твоя Син, Отче на всяка утеха. Ти, Който правиш светло слънцето и веселиш с красотата Си Твоите приятели, приеми душата на Твоето чедо Тоше, за която прибежище в живота беше Твоят Кръст. Молим се сега да види милостта и възкресната Твоя радост в деня на Твоето пришествие, сега и всякога и во веки веков. Амин”.

Тоше Проески беше обявен през 2004 година за посланик на добра воля на УНИЦЕФ в Македония и записа песента This World заедно с деца с нарушено зрение, която се превърна в своеобразен химн. Последният концерт на Тоше в Скопие на 5 този месец беше благотворителен. Средствата, събрани от него бяха предназначени за възстановяването на основните училища в страната.

Новината за преждевременната смърт на един от най-любимите млади македонски певци потресе жителите на страните от бивша Югославия, където Тоше Проески също беше много популярен.

Господи, дай упокой на душата му и нека бъде вечна паметта му!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...