В Аляска бе осветена Българската православна църква „Свети Инокентий“


На 2 септември 2006 година, на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф освети новата Българска православна църква "Свети Инокентий" в Академията ни в Кодиак, Аляска.

В освещаването взеха участие протойерей Михаил Ойер от Санта Роза, Калифорния, Архиерейски наместник на Западния бряг и ректорът на Академията свещеник Паисий Де Лучия с учителите, служителите, 48-те студенти – 29 момчета и 19 момичета, които са на възраст от 15 до 35 години, както и много приятели от цял свят. В светия престол се вградиха мощи на свети мъченик Трифон, които Негово Светейшество Българският патриарх Максим подари с осветения от него антиминс в Троянския манастир през 2000 г., на който са пришити мощи на същия мъченик.

В началото на службата митрополит Йосиф подстрига 8 иподякони и 7 четци, които в подрасници и стихари взеха участие в освещаването и светата литургия.

На следващия ден митрополитът ръкоположи протодякон Джошуа Резник, преподавател в Академията, в дяконски сан.

„Тържествата продължиха през целия ден. Всичко беше българско, навсякъде благоухаеше на българско свето миро, българско розово масло и български тамян, мелодиите бяха от Българския Зографски светогорски манастир, където всички момчета са били неведнъж. Имаше голям концерт с български църковни и народни песни. Българският хореограф от Бостън Петър Петров за две седмици престой в Академията беше направил чудо – всички учители и студенти с българска носия играха български хора и ръченици до късно вечерта”, се казва в съобщение на Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф до Православие БГ.

По време на визитата си в Аляска митрополит Йосиф посети острова, където свети Герман от Аляска се е подвизавал и отслужи всенощно бдение и света литургия в скита "Свети Архангел Михаил", който е под юрисдикцията на Сръбската Патриаршия.

В Сан Франциско и Санта Роза митрополит Йосиф се срещна с група българи, желаещи да основат Българска църква и посети сиропиталището, старата и нова катедрали на свети Иоан Шанхайски и Санфранциски и се поклони на нетленните му останки.

Всички с обич и добър спомен говореха за България, всички бяха горди, че са духовни чеда на Българската православна църква. Всички си купиха и новата книга "Жития на Българските светци" на английски език, издадена от Българската епархия в САЩ, Канада и Австралия по повод 1060 годишнината от успението на свети Иван Рилски, сто години от основаването на Първата българска църква в Америка и 70 години от създаването на Българската епархия в тъй наречения "Нов свят", се казва още в коментара на митрополит Йосиф за събитието.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...