В Гърция президент, патриарх и медии са на страната на изнасилената българка


Източник: Нетинфо

Гръцките медии съобщават, че главата на Гръцката православна църква архиепископ Христодулос вчера също е изразил желание да се срещне с българската ученичка и с майка й в израз на подкрепа от страна на църквата. Според медиите на срещата ще присъства и митрополитът на Халкида Хрисостомос.

Гръцки съд повдигна обвинения в групово изнасилване срещу четиримата гръцки ученици, които преди седмица изнасилиха 16-годишна своя съученичка – българка. Тя живеела от 10 години на гръцкия о. Евбея заедно с майка си, която е икономическа имигрантка, съобщава Ройтерс.

В показанията си пред полицията момичето казва, че три нейни съученички са наблюдавали и заснели с камерата на мобилен телефон изнасилването, продължило цял час в училищната тоалетна, припомня агенцията.

Ройтерс отбелязва, че инцидентът е станал миналата седмица, когато хиляди училища в Гърция, включително и въпросното на о. Евбея, бяха окупирани от учениците в рамките на протестите и стачката на преподавателите в средното образование.

По това време гръцките медии изобилстваха със съобщения за насилие, секс и наркотици сред протестиращите ученици зад заключените врати на учебните заведения, пише Ройтерс, като цитира полицейски източник, според когото медицинските изследвания потвърждават показанията на българката.

Момчетата – на 15, 16 и 17 години, може да получат присъди до 20 години в центрове за задържане на малолетни, ако бъдат признати за виновни. Момичетата пък, които заснели с мобилен телефон изнасилването, по-късно са изтрили записа. Те също са обвинени в съучастничество, информира агенцията.

Гръцките медии съобщиха днес, че ще бъде потърсена помощта на чуждестранни специалисти за възстановяване на изтрития запис, което било възможно с използването на специален софтуер. Той се смята за основно доказателство на обвинението.

Ройтерс отбелязва, че местната общественост и медиите в селището Амаринтос (с около 5000 жители) са се надигнали в защита на момчетата, твърдейки, че съученичката им сама е предизвикала инцидента.

Някои от местните жители обаче не са съгласни. Ако това бяха четири български момчета, изнасилили гръцко момиче, досега щяха да са мъртви, отбелязва местен жител в имейл до държавната телевизия.

Момичето и майка му са напуснали дунавския град Русе през 1999 г., за да търсят по-добър живот в Гърция, подобно на стотици хиляди източноевропейски емигранти, разказва агенцията.

В символичен жест от страна на гръцкия президент Каролос Папуляс, директорът на специалната му канцелария Костас Бикас е посетил вчера следобед българската ученичка и майка й в дома им, за да изрази подкрепата на президента.

"Това е шокиращ момент за нашето общество. Ние сме преживели екстрадиции и расизъм и няма да налагаме преживяното от нас на имигрантите, живеещи и работещи у нас", изтъкна гръцкият президент в изявление за медиите.

Това недопустимо расистко поведение предизвиква гняв у всеки демократичен и хуманен гражданин на тази страна, пише днес гръцкият в. "Елефтеротипия" в редакционна статия. Мнозина поздравяват момичето за куража да се опълчи.

Гръцкият клон на правозащитната група "Хелзинки уоч" казва, че от около 45 000 изнасилвания годишно в Гърция само 270 се документират и едва 20 от извършителите биват осъждани, отбелязва Ройтерс.

Гръцките медии съобщават, че главата на Гръцката православна църква архиепископ Христодулос вчера също е изразил желание да се срещне с българската ученичка и с майка й в израз на подкрепа от страна на църквата. Според медиите на срещата ще присъства и митрополитът на Халкида Хрисостомос.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...