В Гърция регламентират дейността на манастирски център със законопроект


Източник: rnn.gr

Центърът “Панагия Филантропини” към манастира “Благовещение на света Богородица”, който се намира край гр. Ормилия, п-в Халкидики, стана обект на законопроект, с който ще бъде узаконена дейността му. В продължение на 30 години Центърът дава своя принос в няколко направления – предоставя медицински услуги, развива научноизследователска дейност, реализира проекти за реставрация на произведения на изкуството.

Благодарение на внесения в гръцкия парламент законопроект, манастирът ще ползва всички предимства и данъчни облекчения, които важат и за Светогорските манастири.

В женския манастир обитават 120 монахини. Той разполага с изключително добре оборудвана клиника, високотехнологична лаборатория за изследване на рака, конгресен център, в който редовно се провеждат национални и международни конгреси. Само за последните десет години в него са проведени 37 срещи на ЕС по програмата “Европа против рака” и “Обществено здраве”.

Центърът реализира профилактични програми, като най-известната от тях е свързана с ранното диагностициране на рака на гърдата; развива се педиатрията, изследването и профилактиката на определени професионални заболявания, генетично предавани сърдечни заболявания и много други.

В началото на тази година Центърът “Панагия Филантропини” бе обогатен с високотехнологично оборудване за различните лаборатории и отделения на клиниката.

Тук се намира и Диагностичният център за изследване на Византийската иконография “Ормилия”. Лабораторията за спектрален анализ например, е една от най-добрите в света.

Манастирът развива и социална дейност в района на Ормилия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...