В Истанбул ще отвори врати първата от 100 г. насам православна църква



Строителството на първия от 100 години православен храм в Турция в чест на св. Ефрем Сирин се планира да приключи през следващите два месеца.

Църквата, която се строи за сиро-якобитската общност, се намира в търговския и бизнес район Бакъркьой в Истанбул.

Архитектурно храмът е проектиран по образец на историческите църкви в провинция Мардин, като строителите адаптират сградата към съвременните условия. Очакваният капацитет е около 700 души.

Освен същинската сграда на църквата, на последните два етажа има заседателни зали, които могат да се използват например след служби, кръщения или венчавки, има и подземен гараж с паркоместа.

Саит Сусин, президент на Истанбулската сирийска фондация Кадим, оцени приблизителната цена за изграждането на църквата на 4 милиона долара. По думите му това са основно дарения от членове на общността. Парцелът, върху който е издигнат новият храм, преди е принадлежал на католическата църква и е бил частично използван като гробище. На това място все още има малък параклис.

През 1950 г. територията става общинска собственост и гробището е закрито.

Основният камък на новата сграда бе положен през февруари 2019 г. от турския президент Реджеп  Ердоган, който заяви, че една от задачите на държавата е да осигури на християните достатъчен брой църкви за богослужение.

Плановете за новата църква бяха оповестени за първи път през 2015 г., когато Агенция Франс Прес анонсира, че църквата ще бъде първата построена след края на Османската империя и създаването на съвременната република през 1923 г.

Миналия октомври сирийски манастир в южна Турция отново отвори врати за вярващи, около 100 години след като бе превзет от турската армия по време на Първата световна война. След края на войната сградата е върната за кратко на християнската общност, но няколко години по-късно манастирът е преобразуван във военна болница. В крайна сметка се превръща в затвор, по-късно е използван като склад.

Много сирийски християни все още говорят неоарамейски – език, който произлиза от езика, говорен от Иисус Христос. Християни живеят в Южна Турция още от първите векове на християнството.

През последните десетилетия турските власти позволиха на християнското малцинство да реконструира своите храмове, но новото строителство дълго време не получаваше одобрение на държавно ниво. Въпреки факта, че броят на православните сирийци в Истанбул варира от 12 до 17 хиляди души, църквите, които съществуват за тях, са построени незаконно.

Храмът на името на св. Ефрем Сирин е първата официално разрешена църква.

 

Източник: christianpost.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...