В Крит продължава дискусията по документа за отношенията на Църквата с останалия свят



Sabor_CreteПо време на първата сесия от днешния последен заседателен ден на Светия и Велик събор, делегатите продължават с дебатите по текста за отношенията на Православната църква с останалия християнски свят.

Този последен документ в дневния ред на Събора предизвика най-много дебати. Най-интензивните разисквания бяха по повод понятието „църква”, дадено на другите християнски изповедания. Православните църкви в Гърция, Сърбия, Румъния и Полша са обърнали внимание върху някои неточности в текста на проектодокумента.

Атинският епископ Йероним е отхвърлил предложеното понятие „инославни църкви” за определяне на другите християнски изповедания, и иска то да бъде заместено с формулировката „християнски общности и конфесии”. От друга страна, Кипърският архиепископ Хризостом е изтъкнал, че тази тема е разисквана в продължение на почти 50 години и спорът никога не е приключвал.

Александрийският патриарх Теодор призова предстоятелите да вземат предвид специфичното положение, в което се намират някои от поместните църкви. Например Александрийската патриаршия, която е в среда, в която преобладават инославни изповедания. Специфично е положението и във всички страни, в които християните са обект на гонения и където сътрудничеството между християнските общности е от първостепенно значение.

Отчитайки отсъствието на четири от поместните църкви, Сръбският патриарх е предложил Светият и Велик Събор да приключи своя първи етап на Събора с петте вече одобрени документа, а документът за отношенията на Православната църква с останалия християнски свят да бъде обсъждан повторно, на бъдещо заседание, заедно други теми, които не влязоха в дневния ред на Събора и изискват допълнителна подготовка.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...