В Кронщат ще има паметник на св. Йоан Кронщатски


Източник: Патриархия.Ру

В руската военна крепост Кронщат – мястото, където св. Йоан Кронщатски е служил и проповядвал в началото на ХХ век – ще бъде издигнат паметник в чест на този велик руски праведник и светец. Паметникът ще бъде център на мемориалния комплекс, посветен на св. Йоан и създаден още през 2004 г., когато градът, основан от Петър Велики, отбеляза своята 300-годишнина.

Бронзовата статуя на светеца, излята в подмосковния град Солнечногорск, вече е доставена в Кронщат и очаква монтирането си. Средствата за изграждането на комплекса (3,5 млн. рубли) бяха отпуснати от бюджета на Санкт-Петербург по инициатива на Сергей Гуляев — депутат в Законодателното събрание от окръга, включващ Кронщат. Паметникът на св. Йоан беше създаден с народни пожертвувания на стойност от 650 хиляди рубли. Авторът — московският скулптор Андрей Соколов — се отказа да получи възнаграждение за творбата си, на която е посветил три години упорит труд.

Работата по създаването на паметника и събирането на средствата се провеждаха с благословението на Петербуржко-Ладожкия митрополит Владимир.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...