В Македония отбелязват стогодишнина на музикалното наследство на Калистрат Зографски



Утре, 24 ноември, в Скопие, в концертната зала на Факултета за музикално изкуство ще бъде отбелязан стогодишният юбилей от издаването на Сборника за източноцърковно пеене, чийто автор е архимандрит Калистрат от Зографския манастир. По този повод величкият епископ Методий и проф.д-р свещеник Стефан Санджакоски, внук на известния в миналото песнописец, ще представят новото издание на Сборника.

Ще има също така и прожекция на документален филм, представящ делото на именития зографски монах, който след няколкогодишен труд като музикален теоретик, автор, преводач и редактор, издава през 1905 година сборника „Източноцърковно пеене” в четири тома.

Както по обем, така и по съдържание сборникът на Калистрат Зографски представлява най-значимото музикално произведение на църковнославянски език.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...