В Македония ще въведат вероучение в основното образование от 2008-2009 година



Източник: МПЦ

От учебната 2008-2009 година за възпитаниците на основните училища в Македония ще бъде въведено задължително верско образование, с възможност за избор между вероучение и история на религиите. Предметът ще се изучава само една учебна година – в пети клас. В първата си фаза вероучението ще обхване само две религии – православната и исляма. Преподаването ще се извършва от дипломирани богослови, които трябва да получат удостоверения от специални комисии на Министерството след вземане на необходимия изпит.

„Чрез вероучението на децата се предават вярата, обичаите и здравите морални навици. Науката открива и проучва факти, но те се осмислят единствено благодарение на високи етически норми. Училищата ни посвещават особено внимание на развитието на ума и просвещаването и развитието на интелекта, но училището трябва да се грижи и за изграждането на цялостната личност, оформянето на характера, откъдето произтича нуждата от въвеждане на вероучение”, – е изтъкнал държавния секретар в Министерството на образованието Перо Стояновски.

Той е обяснил, че промените се основават на конституцията на Република Македония, в която се гарантира свободата и откритото изразяване на вероизповеданието. В нея е изключено основанието, заради което законопроектът за въвеждане на вероучението на правителството на Любчо Георгиевски бе върнат от конституционния съд, чрез промяна на член 13 от съществуващия закон.

Законът е минал правителствената, и сега е в парламентарна процедура, където трябва да бъде разгледан от съответните работни комисии, за да бъде записан в дневния ред на пленарно заседание. (МИА)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...