В Молдова и Буковина отпразнуваха деня на Св. пророк Даниил


Източник: ziarullumina.ro

Негово Високопреосвещенство Даниел, Митрополит на Молдова и Буковина, Румъния, празнува именния си ден в неделя (17 декември), деня на Св. пр. Даниил. След отслужената от митрополита Света Литургия, Ахримандрит Тимотей Айоаней говори дълго за добрите дела на пастора и отбеляза, че Митрополит Даниел обича силно Църквата и това може да бъде видяно от единия до другия край на епархията.

Негово Високопреосвещенство Митрополит Даниел е ктитор на старата митрополитска катедрала в Яш. От дясната страна на входа са изобразени тримата ктитори на храма. Митрополит Гавриил, един велик йерарх на Румънската Православна Църква отпреди 350 г., Патриарх Теоктист, който по време на своето пастирско служение я реставрира и подготвя за изписване, а Негово Високопреосвещенство Даниел прави възможно това. Църквата е осветена на 22 март 2000 г. През всички години до сега Митрополитът работи усилено. По време на своето служение той прави така, че в града за поклонение са донасяни мощи на светци важни както за румънската, така и за цялата Православна Църква. Също така Митрополия Молдова през последните 16 години е посещавана от много йерарси на Православните Църкви, сестри на Румънската православна църква и от вярващи от цял свят, дошли да видят красотата на Православието в този кът на Православния рай, какъвто е Молдова. Вселенският Патриарх посещава Молдова три пъти през последните години.

Трябва да се отбележи, че освен всичко изброено по-горе, Негово Високопреосвещенство Митрополит Даниел е един много изтъкнат богослов, много обичан преподавател, възпитал и образовал добри богослови и свещенослужители.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...