В Москва се откри десетият Световен руски народен събор


Източник: Патриархия.Ру

На 4 април 2006 г. в Залата на църковните събори на московския храм "Христос Спасител", под председателството на Негово светейшество руския патриарх Алексий, бе открит Десетият юбилеен Световен руски народен събор на тема: "Вярата. Човекът. Земята. Мисията на Русия в ХХI век".

В словото си на откриването Негово светейшество заяви: "С радост приветствам участниците на събора. Може с увереност да се каже, че съборът стана място, където хората с различни политически убеждения, религиозните общини, гражданските обединения имат възможността да обсъждат насъщните въпроси на живота на Русия и света, да търсят съвместно начини за решаването им".

По думите на Николай Яковлевич Данилевски, "всяка историческа народност има своя собствена задача, която трябва да реши, своя идея, своя отделна страна на живота, които се стреми да осъществи. И колкото по-различна от другите в етнографско, обществено, религиозно и историческо отношение е тази народност, толкова по-различни и оригинални са задачите й". Дълбоко съм убеден – нашата страна, която винаги се е смятала за един от центровете на източнохристиянската цивилизация, има какво да каже на света. Но за тази цел ние трябва да подложим нашия бъдещ път на дълбоко осмисляне, а най-вече да се обновим духовно".

Приветствено послание до събора изпрати руският президент Владимир Путин.

Очаква се сред въпросите, обсъждани на десетата юбилейна сесия на събора, главно място да заеме търсенето на единна църковно-обществена позиция по въпроса за правата на човека и достойнството на личността.

Световният руски народен събор е замислен като независим и открит форум на руснаците от целия свят, без разлика на мястото, където живеят, на техните политически и религиозни убеждения. През 2005 г. на събора беше предоставен специален консултативен статус при ООН. От момента на създаването до днес, глава на събора е Негово светейшество патриархът на Москва и цяла Русия.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...