В Москва се откри Световната среща на върха на религиозните лидери



Източник: РИА Новости

Първата Световна среща на върха на религиозните лидери бе открита днес в Москва. Тя се свиква по инициативата на Междурелигиозния съвет на Русия (МСР). Руският президент Владимир Путин също взема участие в работните срещи.

“Основната цел на форума е да даде възможност на религиозните лидери да обсъдят позициите си по най-важните въпроси на съвремието ни и тази религиозна гледна точка да бъде представена на Г-8” − е заявил пред РИА Новости един от ръководителите на МСР, председателят на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия, митрополит Кирил.

Основната тема на срещата ще бъде борбата с тероризма и екстремизма, а също и с ксенофобията и нетърпимостта. Участниците ще обсъждат какво могат да направят религиите, за да се снеме напрежението и конфликтите да бъдат предотвратени.

“Трябва да намерим взаимно разбиране по въпроса за недопустимостта на тероризма като средство за водене на политика, да стигнем до общ извод и да го доведем до знание на паството” − е заявил заместник-председателят на Съвета на мюфтиите Харис Саубянов.

Относно близкоизточния въпрос, представителят на Централното духовно управление на мюсюлманите в Русия Азер Алиев е посочил, че ситуацията в Близкия Изток е “пределно остра” и затова “мюсюлманите искат да бъдат чути и да чуят колегите си от другите страни”.

Участниците в срещата на върха ще обсъдят и много други теми: ролята на вярата в съвременното общество, отговорността на религиите за защитата на моралните ценности, възпитанието на младежта, отношението между свободата и правата на човека, поддръжката на семейните ценности, морала в икономиката, борбата с бедността, ролята на средствата за масова информация и други. (РИА Новости)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...