В Москва се откри XIV-тото издание на Международните рождественски образователни четения


Източник: Патриархия.Ру

На 30 януари в Кремълския дворец в Москва Патриарх Алексий откри XIV-тите Международни рождественски образователни четения. На церемонията присъстваха някои от най-изтъкнатите иерарси на Руската православна църква – Филарет, патриаршески екзарх на Беларус, Ювеналий, митрополит Крутицки и Коломенски, Кирил, митрополит Смоленски и Калиниградски, Климент, митрополит Калужки и Боровски и други. Тя беше почетена и от министъра на културата на Русия Соколов, генпрокурора Устинов, заместник-председателя на Държавната дума Бабурин и други депутати, президента на Славянския фонд Боголюбова, председателя на Съюза на руските писатели Ганичев и много други известни лица.

Рождественските четения са форум с отдавна наложило се международно присъствие и тежест, те са трибуната, от които Църквата се изказва по въпросите на науката, духовността, образованието, възпитанието. Провеждат се всяка година от Отдела за религиозно образование и катехизация на Московската патриаршия с участието на другите синодални отдели и духовни учебни заведения на РПЦ, а също и на Министерството на просветата на Русия, Руската академия на науките, Руската академия на образованието, Московския университет "Ломоносов", Руската държавна библиотека и Националния фонд "Руска школа". Почетен председател е Негово светейшество Патриарх Алексий II, председател – Климент, митрополит Калужки и Боровски, подпомаган от архимандрит Йоан (Економцев), ръководител на Отдела за религиозно образование и катехизация на МП.

Програмата на XIV-те Рождественски четения, които ще продължат от 30 януари до 4 февруари, включва три пленарни заседания в Кремълския дворец под надслов "Възпитанието на личността и съвременното общество", "Реформи в образованието", "Образованието и православната култура", както и работа по темите "Православното възпитание и образование", "Семейството и училището", "Историята и пътищата на Божия Промисъл", "Църквата и обществото", "Защита на живота", "Църквата и културата", "Християнството и науката", "Глински четения".

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...