В навечерието на Трети март руският патриарх Алексий съслужи заедно с български архиерей в Москва



Патриархия.ru

На 2 март, Неделя месопустна, патриархът на Москва и цял Русия Алексий отслужи Божествена литургия в московския храм "Христос Спасител" в съслужение с Варненския и Великопреславски митрополит Кирил от БПЦ и Истринския архиепископ Арсений. Службата беше извършена в навечерието на националния празник на България – Трети март.

Патриархът поздрави делегацията на Българската църква със 130-та годишнина от освобождаването на България от турско робство. "Русия има голям принос за освобождаването на България; в тази страна са издигнати много паметници, свидетелстващи, че нашето братство е скрепено с кръвта на воините, които са защитили балканските страни от османското иго, и напомнящи за единството на братските славянски народи“, каза Негово светейшество.

От своя страна Варненският митрополит благодари на руската Църква и руския народ за "съпричастието им към съдбата на българския и другите източноевропейски народи". "Българската православна църква свято почита в своите богослужения паметта на Царя-Освободител Александър Николаевич“, подчерта той.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...