В неделя във „Вяра и общество“ – за рицарите от Силистра


Мощи на новоканонизирана българка и противоканонични рицарски посвещавания в Силистренска епархия – тази неделя във „Вяра и общество”.

„Поредното безобразие в църквата , което намирисва на търгашество!” – така уважаваният наш богослов проф. Иван Желев окачестви ръкополагането в рицарско звание на шестима нови членове на Федерацията на рицарите на мира от Асизи – Италия, извършено от архимандрит Дионисий в църквата на силистренското с. Калипетрово на 28 юни т.г. Сред новопосветените рицари разпознахме някогашния актьор Иван Кутевски, по-известен като пресаташе или медиен съветник, и агент на ДС преди 89-та. Напразни обаче се оказаха усилията ни да поканим г-н Кутевски за гост на „Вяра и общество” по тази тема. Отказа ни и архимадрит Дионисий, който е извършил рицарските посвещавания. Скри се и свещеник Добри Чаков – предстоятел на църквата в с. Калипетрово и секретар на Силистренската митрополия, който е предоставил храма на рицарите от Асизи. Така че единствената възможност да обсъдим въпросите, породени от това скандално събитие, бе с пофесора богослов Иван Желев, редактор в сайта „Двери БГ”, който направи обществено достояние рицарските посвещавания в Силистренска епархия.

За съжаление на вярващите от Силистренско, това скандално събитие се случва само три дни след като в епархийското средище тържествено бяха посрещнати част от мощите на преподобна Димитра Киевска-Доростолска. Основаният от нея манастир „Въведение Богородично” в Киев дари на родния й град нейната десница – и то само осем месеца след канонизирането й за светица. За житието на тази наша сънародничка, родена през 1810 г. в Силистра, за невероятната й милосърдна дейност по време на Кримската война и след това в Киев, за почитта на киевчани, които я наричат „Матушка” – „Майчица Димитра”, за това как малцина силистренци знаеха нещо за нея и за надеждите им тя да стане небесна закрилница на техния град, и за това как посрещането на мощите на преподобната не получи общонационален отзвук у нас – ще ви разкажем в специалния ни материал, с който започваме предаването тази неделя.

В същия брой ще научите на Кого е посветена древната базилика „Св. София” и на Кого е кръстена българската столица, както и защо е крайно време денят на София да бъде празнуван на големия ден Благовещение, а не на 17 септември – деня на мъчениците Вяра, Надежда и Любов и майка им София, която съвременното невежество на църковници и общинари продължава погрешно да смята за покровителка и на древната базилика и на столицата.

Новият брой на „Вяра и общество” може да гледате тази неделя (12.07.09) от 10.20 ч. по БНТ-1 и повторението му от 4.45 на 12 срещу 13 юли. Сънародниците ни зад граница обаче за пореден път няма да може да ни гледат. За сметка на това още в неделя по обяд ще може да ни гледате и в сайта ни www.bnt.bg на страниците на „БНТ – Продукции” в раздел „Религия и История”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...