В Рим е открит саркофагът на апостол Павел



В Рим е открит саркофагът на един от най-почитаните светци на Църквата, свети апостол Павел. Не се съобщава дали заедно със саркофага са намерени и мощите на апостол Павел. Подробности за откритието ще бъдат огласени от Ватикана в понеделник, съобщава днес Актуално.

Още през 2005 год. медиите съобщиха, че ватиканските археолози са открили гроба на свети апостол Павел при разкопки в храма, посветен на светеца (San Paolo fuori le Mura).

„Намерихме същият гроб, който древните папи и император Теодосий (ІVвек) някога са спасили и представили на света като погребението на апостола” е заявил преди време сътрудникът във ватиканските музеи, Джорджо Филипи. По думите му, тогава йерархията на Католическата църква е трябвало да реши дали да бъдат провеждани по-нататъшни работи върху саркофага, за да бъде предоставен на достъпа на поклонниците.

Гробницата на апостол Павел е открита при разкопки там, където се очакваше да бъде – в подземната крипта под олтара на римската църква "Св. Павел" зад стените. Според преданието, църквата е построена върху гроба на апостола. В продължение на векове на мястото на погребението на свети Павел не са били извършвани никакви разкопки.

Саркофагът е бил намерен под главния олтар на храма, там, където в основата на олтара се е запазил надписът: "Павел, апостол, мъченик".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...