В Румъния ще се проведе референдум за промяна на дефиницията за брачен съюз в Конституцията



Румъния се подготвя за провеждането на референдум за промяна във формулировката за брачен съюз в Конституцията. Референдумът ще се проведе в два поредни дни –  6 и 7 октомври.

Националното допитване бе инициирано от гражданското сдружение „Коалиция за семейството“, включващо различни религиозни и неправителствени организации в подкрепа на традиционното семейство. Сдружението успя да събере над 3 милиона подписа, но за да бъде референдумът валиден, своя глас трябва да дадат 30% от избирателите (или 5,67 милиона души).

Гласуващите в референдума ще трябва да отговорят с „Да“ или „Не“ на следния въпрос: „Съгласни ли сте със закона за ревизиране на румънската Конституция във вида, в който е одобрен от парламента?“ Става дума за промяна в чл. 48, ал. 1 от румънската Конституция, и по-точно за редефиниране на определението за доброволен брачен съюз между мъж и жена, а не между съпрузи, както то фигурира в настоящия момент.

От месеци в общественото пространство се водят две противоположни кампании. От едната страна е Православната църква в Румъния заедно с другите християнски деноминации. Обичани от румънците личности, свързани с Православната църква, отправиха публични апели към народа да даде своя глас „За“ в референдума. Сред тях бе и Майка Силуана Влад от манастира „Св. Силуан Атонски“, чието слово е едно от най-вдъхновяващите за православните румънци. Тя определи гласуването на предстоящото допитване като отговор за това каква е нашата връзка с Бога.

Самият патриарх Даниил също излезе с официално обръщение по повод предстоящия вот, в което се казва: „Дарът на живота се ражда от любовта между мъжа и жената… Когато Църквата убеждава в подкрепа на семейството, изградено върху благословената основа на брака между един мъж и една жена, всъщност отдава благодарност и слава на Твореца!“. В подкрепа на референдума се изказаха и много вярващи писатели, лекари, журналисти и академични преподаватели.

От другата страна е кампанията на активистите на ЛГБТ движението, която под слогана „Любовта не се гласува“ призовава за бойкот на референдума. Някои неправителствени организации излязоха с декларации, в които референдумът се определя като дискриминационен спрямо сексуалните малцинства и „похабяващ голям финансов ресурс, който може да се насочи към построяването на училища и болници“.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...