В румънския град Сибиу започна петото издание на Международната среща на православната младеж



Над 3000 хиляди млади хора от различни държави се събраха в румънския град Сибиу за тазгодишната Международна среща на православната младеж, която ежегодно се провежда в Румъния. Сред тях е и малка група представители на младите православни от България.

Официалното откриване на мащабния младежки форум, който ще продължи до 9 септември, се състоя вчера на централния площад на Сибиу в присъствието на Румънския патриарх Даниил и митрополита на Трансилвания Лаврентий (Лауренциу).

„Изключителен и емблематичен е фактът, че за Румънската православна църква тези международни срещи на младите православни се превърнаха в единение на вяра, на молитва и песен, на диалог и приятелство  –  в началото на всяка църковна нова година, която всеки път ни призовава към освещаване на времето на земния ни живот като време за спасение…

Скъпи вярващи млади хора от Румъния и от други краища на света, вие сте апостоли и мисионери на свободата и единението на вашите етноси и народи, но и на общението между етносите и между народите в стремежа си да култивирате щедра любов в семейството, в приятелството, в енорията, в обществото чрез  радостта на Православието…“ , сподели в словото за откриването на младежкия форум патриарх Даниил.

Както всеки път, и тази година програмата е наситена със събития – уъркшопове, дебати, семинари, шествие из улиците на града, концерти, но онова, което е най-дългоочаквано за младите хора е неформалната атмосфера, в която ще могат отново да се срещнат със стари приятели и да положат началото на нови приятелства.

Припомняме ви текста на Ангел Иванов „Хакуна матата, или свободни в радостта“ за миналогодишното участие на българската група в Младежката среща в румънския град Яш. Както и моменти от преживяването на българските участници на срещата в Букурещ през 2016 г. от текста „Хиляди се събраха на Православна младежка среща в Букурещ“.

Снимки: Мирча Флореску, Basilica.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...