В Русия православни свещеници приемат Исляма



Изкочник: islam.ru

Докато Негово светейшество руският патрирах Алексий се бори за влияние извън диоцеза на Руската Православна Църква, т.е., в Сурожка епархия, недалеч от Лондон, в самата Русия православни свещеници приемат охотно Исляма.

В руската преса в последно време се появи съобщение, че о. Владислав Стохин е вторият случай на изтъкнат свещеник, който става мюсюлманин, но истината, че много други образовани свещеници-интелектуалци в РПЦ се преориантираха към Исляма в последно време. Един от тях е Сергей Тимухин, руснак, роден в гр. Белово, обл. Кемеровска, на 16 март 1973 г. През 1990 г. Той завършва средно училище, израснал е в атеистично семейство. След завършване на училище той се интересува от релегия, чете енциклопедии, справочници, започва да изучава Бибилията. Скоро след това бива кръстен и става много деен член на РПЦ – води уроци по „Закон Божи” в неделно училище и пътува по селата да води катехизис.

„След като видя моето усърдие – споделя С. Тимухин – настоятелят на Беловския храм ми даде препоръка да постъпя в Кемеровския богословско-пастирски институт. През 1994 г., след като завърших с отличие, Кемеровски и Кузнецки епископ Софроний ме ръкоположи за дякон, а след месец и за презвитер”.

„Бидейки вече ръкоположен, аз продължих своето образование с най-усилни темпове. В процеса на обучение най-особен интерес изпитах към историята, наченах да се задълбочавам в изследването на митологията, четейки не само православни книги, но и най-вече от чуждестранни автори”.

„Обективното изучаване на първоизточници породи у мен много сериозни съмнения у истинността на догматите. Дойдох до убеждението, че догматите за почитането на иконите, кръстовете, поклонението на светиите и техните мощи, е заимствано от езическите култове”.

„По тази причина вече не можех да участвам в богослужението на православната църква и през 2001 г. преминах в Американската Апостолска-Евангелска Лютеранска църква. С нейния глава се запознах в Новосибирск. След година получих назначение в Екатеринбург”.

„Продължавайки да се занимавам с митология, изучавайки нейната история, разбрах, че догматът за „троицата” липсва навсякъде в Библията, дори в Новия Завет. Така стигнах до убеждението, че Бог е един и не съществува в телесен вид”.

„Когато живеехме още в Екатеринбург, с жена ми започнахме да посещаваме от време на време местната джамия. През февруари 2003 г. започнах там служение като пастор и вече напълно прогледнах и скъсах напълно с Християнството. С цялото ми семейство се преселихме в гр. Белово, Кемеровска област”.

„През есента на 2003 г., заедно с жена ми приехме Исляма в джамията на гр. Белово, като приех името Абдул-Хакк. Това име приех, защото само Аллах е Истинният (Ал-Хакк) Бог и Той ме приведе към истината".

Превод: Ортодокси Панов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...