В Русия празнуват Масленица (Сирна неделя)


Влизаме в последната седмица преди Велики пости – Сирна неделя. През близките дни Църквата ни позволява да ядем риба, яйца и мляко, но същевременно насочва нашия ум към настъпващото изпитание – Поста. В Русия, както и в много други християнски страни, това време се празнува весело и шумно. На Запад народните веселби през седмицата преди Поста се наричат карнавал (от carne vale – "сбогом, месо"), в Русия – Масленица.

Тези, които са гледали Сибирския бръснар на Михалков, ще си спомнят вероятно веселите сцени от филма – празнуващите народни тълпи, мечокът, който държи чаша с водка, блините с чер хайвер, запоят на генерала и белите, в които той се забърква на Масленица. Много от жизнерадостните народни обичаи на Масленица са се запазили и днес, въпреки че други са потънали в потока на времето. Останало е обаче вярването, че трябва да прекараш весел и щастлив времето преди Поста и настъпването на пролетта, за да ти върви през годината.

И днес много хора в Русия празнуват Масленица – пързалят се с шейни, танцуват, палят огньове. По разбираеми причини това време от годината се харесва най-много на децата. Но главният белег на Масленица все пак е угощението с блини. Няма стопанка, която да не приготвя тези дни пухкави, сочни блини (по вид и вкус руските блини могат да бъдат сравнени най-вече с българските катми). В блините с техните грамадни размери можеш да сложиш всичко – от риба и черен или червен хайвер до сирене или шоколад: въпрос само на вкус и фантазия. Гостът, който идва в руска къща по време на Масленица, трябва обаче да внимава да не се пръсне в края на краищата "по шевовете", защото освен блините ще го нахранят и с много други хубави гозби. Някога първият изпечен блин е бил даван на бедните или слаган на перваза на прозореца – смятало се е, че той е предназначен за душите на покойните. Задължителен обичай е било да се ходи през тези дни на гости на тъста и тъщата, както и да се кани тъщата у дома. Зетьовете е трябвало да мълчат и да се покоряват.

Масленицата завършва с т.нар. Неделя на прошката – ден, в който всички православни християни трябва да простят на другите и да поискат прошка от тях, за да влязат душевно освободени и пречистени в дългото и трудно пътешествие на Великия пост.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...