В руски интернет-каталог се предлагат за продажба свети мощи


Източник: BBC NEWS

Руската православна църква изрази възмущението си от опита да се продадат череп и кост, които според рекламно съобщение принадлежали на св. ап. Филип*.

Рекламното съобщение за тяхната продажба се е появило в руски интернет-каталог, специализиран в продажбата на антикварни вещи и художествени изделия. В него мощите са описани като “останки на православен светец, в добро състояние, с надпис върху черепа, потвърждаващ името на светеца”.

Продавачът, Борис Георгиев, пенсиониран полковник от съветската армия, е казал за Би Би Си, че “действа от името на приятел”. Според Георгиев мощите от 16-ти век били донесени в Санкт Петербург в разгара на болшевишката антирелигиозна кампания през 1920-те. Те пристигнали от Новгород и станали част от Музея на атеизма в Санкт Петербург. След разпадането на Съветския съюз обаче музеят бил закрит. Експонатът от Новгород – заедно с още много други – бил опакован, както се твърди, в обикновен сандък и складиран на последния етаж на Казанския катедрален събор в Санкт Петербург.

Георгиев е казал пред Би Би Си, че настоящият собственик на мощите е спасил един от сандъците, когато фондът на музея се унищожавал в началото на 1990-те. “Първоначално нямаше обявена цена за мощите”, казва Георгиев. “Но аз предположих, че биха могли да се продадат поне за 1000 евро. Това не са много пари – но нашият сайт съществува от 18 месеца и досега сме имали много малко посетители."

След като Църквата научава за тази обява обаче, интересът рязко се покачва. “Телефонът ми звъни цял ден днес”, казва Георгиев в понеделник. “Но ще трябва да разочарован потенциалните клиенти: мощите вече не се продават. Тази сутрин собственичката ми се обади, за да каже, че е променила решението си.”

И така засега мощите остават там, където са – в частен апартамент в Санкт Петербург. Собственичката – чието име Георгиев не желае да разкрие – не е сигурна какво да прави с тях.

Руската православна църква отказа да потвърди автентичността на мощите. Но нейни представители описаха обявата като “кощунствена”.

“Какъвто и да е обектът на това рекламно съобщение – свети мощи или човешки останки, описани като останки на светец с търговска цел – опитът да се продадат е безнравствен”, се казва в съобщение, публикувано на сайта на Руската православна църква в понеделник.

*Бележка на преводача: Главата на св. ап. Филип се намира в Кипър в манастира “Тимиос Ставрос” (“Свети Кръст”) в планинското село Омодос. За нейната автентичност свидетелстват печатите на двама византийски императори – Теодосий Велики и Ираклий. Това безценно съкровище се е съхранявало в Константинопол до разорението му от латинците през 1204 г., след което се озовава в Кипър, където се намира и до днес.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...