В Сирия Антиохийската православна църква възстановява своята инфраструктура


Източник: Houston Chronicle

20-ти век не е бил благосклонен към Православната архиепископия в южна Сирия.

Опустошени от войни, суша и бедност, нейните древни църкви са оставени да се рушат, а християнското население намалява.

Но през 1999 г. един нов архиепископ е избран за Митрополит на Антиохийската православна архиепископия на Босра, Хауран, Джабал Араб и Голан в Сирия.

Решен, за разлика от своите предшественици, да живее в архидиоцеза, митрополит Сава се залавя енергично със съживяването на исторически значимата област, като започва с възстановяването на порутената митрополитска канцелария в Суейда в югоизточна Сирия.

Той е посетил неотдавна гр. Хюстън в САЩ, за да се срещне с приятели и финансови спомоществуватели в антиохийската православна църква “Св. Георги”. Сайедна, както приятелски го наричат на арабски, е осведомил енориашите за състоянието на диоцеза и е показал видеозапис, на който са заснети места от гръцко и римско време и три древни църкви.

“Използваме ги и трите, но те се нуждаят от сериозно възстановяване”, казва митрополит Сава. “Св. Георги от Израа” е построена през 515 г., “Св. Илия” вероятно е от четвърти век.” Третата църква, “Св. Георги от Хараба”, датира от осми век, казва той.

“Св. Илия” е възстановена благодарение на щедростта на един американец от сирийски произход, чийто род е от тази област. Но “Св. Георги от Израа”, построена на мястото на някогашен езически храм, се нуждае от мащабна реставрация, казва той. Според преданието до 11-ти век тук са се пазили мощите на св. великомъченик Георги.

“Много чудеса са извършени от св. Георги в тази църква”, казва той. “Тя се почита дълбоко от християни, мюсюлмани и друзи. Някои мюсюлмани идват в църквата и палят свещи.”

Когато митрополит Сава пристига през 1999 г., в областта работят само трима свещеника. Двама от тях са били над 80-годишни и вече са починали, а третият е бил над 70-годишен. Никой от тях не е имал нужната подготовка. След години на грабежи само една икона на св. Георги е останала в древните църкви.

Евентуално ще бъдат набирани средства за още икони, но първата грижа на архиепископа е да помогне на хората, които са били изоставени толкова дълго време.

Между 1 милион и 2 милиона християни от различни изповедания живеят в Сирия. Двадесет хиляди антиохийски православни християни живеят в южния архидиоцез, докато други 125 000 работят в Дамаск или други градове и се връщат за събота и неделя.

Сайедна смяташе, че ще успее да накара нещата да заработят”, казва о. Джон Салем от антиохийската православна църква “Св. Георги” в Хюстън. “Той искаше да им даде надежда. Хората заслужават да бъдат обгрижвани, особено поради историческото значение на архиепископията.”

Поради непосредствената близост на Сирия до рожденото място на християнството вярата се разпространява бързо в тази земя, считана за исторически кръстопът на много империи.

Ап. Павел идва тук след своето обръщане, а ап. Тимон, един от седемдесетте ученици, е първият епископ на Босра.

При все това християните в архидиоцеза са били без пастирска помощ в продължение на години. Тези, които са останали, обедняват и все по-малко средства се дават на Църквата.

“Толкова много поколения са живели без християнско образование, литургия и без хуманитарна помощ от Църквата”, казва митрополит Сава. “Да, аз работя много усилено, но Бог е с нас.”

След като митрополитската канцелария бива възстановена, митрополитът вече има къде да живее. След това той набира млади свещеници и ги изпраща в семинария. Осем свещеника, повечето на възраст между 30 и 40 години, сега служат в 32 църкви в архидиоцеза.

Построена е гостоприемница, за да се насърчат хората от Сирия, Ливан и Йордания да гостуват и да създават връзки с местните християни. Митрополит Сава също така е купил малко парче земя и го е насадил с маслинови и смокинови дръвчета, къпинови храсти и грозде. Всяка година той купува по още малко земя и увеличава реколтата. Архиепископията понастоящем помага за изхранването на 192 семейства месечно, “най-бедните от бедните” християни, мюсюлмани и друзи.

“Те виждат, че им помагаме”, казва той. “Това е християнското послание: “гладен бях, и Ми дадохте да ям”.

Поради това хора от много религии знаят за работата на митрополита и правят дарения, казва Салем.

“Благодаря на Бога, че ми се довериха”, казва митрополит Сава. “С помощта на Еладската православна църква построихме малък медицински център. Той е много модерен, но с остаряло оборудване, затова се нуждаем от още, за да лекуваме бедните хора. Колкото повече имам, толкова повече правя – малки проекти, за да получаваме повече приходи.”

Той е сложил началото на срещи на кафе след църква и организирал групите на женско дружество, което да разпределя храната и да посещава болните. Той се надява скоро друго женско дружество да посещава възрастните. Неделно обучение вече е осигурено за 80 процента от децата и той се стреми да създаде една семейна атмосфера.

Правителството на Сирия е осигурило известни средства за реставриране на древните църкви.

И накрая организацията “Приятели на св. Георги, Израа” активно работи за набиране на средства за реставрация. Куполът на църквата “Св. Георги от Израа” е разрушен при земетресение през 1899 г. Той е възстановен от руския цар Николай ІІ през 1912 г., но се нуждае е ремонт.

Църквата, осмоъгълник вписан в квадрат, е построена от черен базалт, камък, който се среща в областта. Прозорците в основата на купола създават естествено осветление. Учените я считат за първия пример на тип храм, вписан в квадрат.

Целта на едномесечното посещение на митрополита в САЩ е да посети приятели, а не да набира средства, казва Салем.

“Но всички го обичат и знаят за работата, която върши, затова хората искаха да му помогнат”, казва свещеникът от Хюстън. “Мисля, че защото наистина той е толкова смирен и сърдечен с всеки. А той върши работата, която сме призвани да вършим: да нахраним гладния и да напоим жадния.”

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...