В Турция започна разследване срещу арменския патриарх заради изявления за геноцид


Източник: Forum Against Genocide

Започна разследване от Истанбулската главна обществена следствена служба срещу Католикос Карекин ІІ, предстоятел на Арменската апостолическа църква, след твърдения, че той е “клеветил турците” в изявления, които е направил по време на неотдавнашното си посещение в Истанбул, съобщават турски медии.

Оплакването срещу патриарх Карекин II е внесено в Истанбулската главна обществена следствена служба от Рецеп Акус и крайния националистки Турски адвокатски съюз. Истанбулската следствена служба е започнала разследване по въпроса.

Патриарх Карекин II заяви на пресконференция миналата неделя в Истанбул, че Турция трябва да признае геноцида над арменците. “За нашия народ това не е предмет на изследване. Това е събитие, което се е случило и трябва да бъде признато”, каза Карекин II.

Арменският патриарх Карекин II пристигна в Истанбул миналия вторник, за да посети малката арменска общност, останала в Истанбул. Той също така направи дипломатическо посещение на Вселенския патриарх на Константинопол Вартоломей I, след което отпътува за Армения.

Геноцидът над християните (арменци, гърци и асирийци), извършен в ислямската Османска империя и след това в Турция все още се отрича от Турция. Между три и половина и пет милиона се определя броят на християните – арменци, гърци и асирийци, избити като част от проведения съзнателен и систематичен геноцид. Милиони други са депортирани.

В Европа признаването на геноцида над християните, предшественик на еврейския холокост, се счита за част от процеса по присъединяване на мюсюлманска Турция и нейното евентуално – и крайно оспорвано – членство в Европейския съюз.

Превод: Божидар Питев

Бележка на преводача:

За съжаление остава неизвестен фактът, че сред жертвите на турския геноцид има и българи. Да си спомним за избитите 100 000 души и оцелелите с бягство 250 000 при етническото прочистване на Източна Тракия през 1913 г. (две години преди геноцида над арменците). И да се замислим за нашата историческа памет. Любомир Милетич описва тези събития в книгата си “Разорението на тракийските българи през 1913 г.”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...